Sociální bydlení v České republice je stále v plenkách

3. 4. 2015

Sdružení nájemníků ČR (SON) uvítalo, že byl po třinácti letech slibů a pokusů připraven ucelený pokladový materiál k řešení sociálního bydlení. Po celou dobu přípravy koncepce pro léta 2015 - 2025, kterou má vláda projednávat tento měsíc, zástupci sdružení jako účastníci jednání expertních týmů uplatňovali připomínky a návrhy, z nichž se převážná většina stala součástí finančního návrhu koncepce. Na dnešní tiskové konferenci v Domě odborových svazů v Praze to novinářům řekl předseda SON Milan Taraba.

„U nás je rozšířená mylná představa, že sociální bydlení by mělo být poskytováno především bezdomovcům. To je ale omyl. Do koncepce sociálního bydlení jsou zahrnuty i příspěvky na bydlení, o které žádají nejvíce senioři, kteří již nejsou schopni platit vysoké nájmy,“ řekl Stanislav Křeček, zástupce veřejné ochránkyně práv. A tento neblahý trend stoupá. V roce 2008 dostalo příspěvek na bydlení 86 482 lidí, v roce 2013 už 195 405 lidí, kteří nebyli schopni ze svých příjmů pokrýt nájem.

Situaci ještě zhoršil nový občanský zákoník, který stanoví, že pokud se nájemce nedohodne s majitelem bytu na výši nájemného, měl by rozhodnout soud. To ale SON ve svých regionálních poradnách lidem nedoporučuje, protože výdaje jsou nesmírně vysoké a soudy navíc většinou rozhodují v neprospěch nájemců. Ti pak musí platit obrovské soudní poplatky přesahující částku 100 tisíc korun. „U nás nemáme zákon na určování nájemného jako například v Německu a v dalších zemích a soudci se tak řídí podle svého uvážení i podle odborných posudků. Dva posudky na stejný byt se však od sebe dost liší. „Přístup soudů k rozhodování o nájemném je pro mne obrovským zklamáním,“ stěžuje si Křeček.

„S přihlédnutím k průměrným mzdám, jsou nájmy v České republice nejvyšší v Evropské unii. A tak roste počet lidí, kteří sice bydlení mají, ale nájmy jsou čím dál dražší a oni musejí žádat o příspěvky na bydlení. Na západě většina seniorů bydlí v nájemních bytech a za nájmy vynaloží v průměru 20 procent svého příjmu. V Česku senioři dávají na bydlení přes 80 procent svého příjmu, takže počet lidí žádající o příspěvek na bydlení stále roste. V roce 2010 bylo na příspěvky na bydlení vyplaceno 3 521 000 korun, o tři roky později již 7 403 000 korun,“ uvedl Milan Taraba.
Sdružení nájemníků proto navrhuje při přípravě legislativních kroků, které by měly vést k nápravě v oblasti sociálního bydlení současně s přípravou zákona o sociálním bydlení řešit přípravu a přijetí zákona o obecně prospěšné společnosti v oblasti bydlení a podporovanou výstavbu prostřednictvím sociálně-bytových družstev podle zahraničních zkušeností zejména z Rakouska.

Žádá rovněž zařadit práci v oblasti sociálního bydlení mezi vázané činnosti, usilovat o zkrácení termínu účinnosti zákonů a předpisů o sociálním bydlení a konečně vypracovat metodiku stanovení místně obvyklého nájemného a její důslednou realizaci a kontrolu.

img_1138.jpgMilan Taraba a Stanislav Křeček informují novináře o řešení sociálního bydlení v ČR

autor, text, foto, zdroj: Petr Kolev