Solidaritu kovákům vyjádřují odborové svazy ČMKOS

3. 6. 2014

Odboráři KOVO Hutě POLDI v Kladně vyhlásili od 1. června neomezenou stávkovou pohotovost. Jejím cílem je přimět zaměstnavatele, aby začal vyplácet mzdy zaměstnancům v dohodnutých termínech.

„Zaměstnavatel dlouhodobě porušuje ustanovení kolektivní smlouvy uzavřené pro letošní rok, a to v té nejcitlivější oblasti. Opožděně vyplácí zaměstnancům mzdy v etapách, které prodlužuje do následujícího měsíce. Tato situace je již neudržitelná a mezi zaměstnanci panuje velké napětí,“ řekl Esondám předseda odborové organizace kováků Richard Mosr.
Odbory jsou připraveny ukončit stávkovou pohotovost v okamžiku, kdy zaměstnavatel začne vyplácet plné mzdy v termínech dohodnutých v kolektivní smlouvě.

Podporu stávkové pohotovosti kováků vyjádřily i odborové svazy sdružené v Českomoravské konfederaci odborových svazů:

„Jménem Odborového svazu státních orgánů a organizací vyjadřuji plnou podporu ZO OS KOVO Hutě POLDI v jejich oprávněném požadavku na dodržování platné kolektivní smlouvy. Věříme, že se podaří vaše oprávněné požadavky v krátké době prosadit. S pozdravem Jan Rovenský, předseda OS.“

„Vážené kolegyně, vážení kolegové dovolte, abych za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR vyjádřila podporu ZO OS KOVO Hutě POLDI v jejím úsilí prosadit dodržování platné kolektivní smlouvy. Jsme s vámi a věříme, že se vám brzy podaří zjednat nápravu a zajistit dodržování práva u vašeho zaměstnavatele. S pozdravem Dagmar Žitníková, předsedkyně.“

"Vážený pane předsedo, Odborový svaz hasičů plně podporuje akci kolegů z OS KOVO, kvůli dlouhodobému porušování Kolektivní smlouvy. S pozdravem Jiří Jílek, 1. místopředseda."
"Vážený pane předsedo, výbor Vysokoškolského odborového svazu vyjadřuje jménem celého VOS solidární podporu členům ZO Hutě POLDI a jejich stávkové pohotovosti. S pozdravem František Barták, předseda.“

autor:(kov)

zdroj:www.e-sondy.cz