SON: Lidé se změny vlastníka společnosti RPG Byty bát nemusí

26. 8. 2015

Výzva k hromadnému opouštění bytů vlastněných společností RPG je neopodstatněná. Tvrdí to Sdružení nájemníků ČR (SON). Společnost RPG-Byty nedávno koupila firma Round Hill Capital. Lidé se proto bojí změn, jako je například možné zrušení předkupního práva, které na byty mají. Podle šéfa SON Milana Taraby český právní řád zachovává stávajícím nájemcům předkupní právo na byty, v nichž bydlí. Řekl to na dnešní tiskové konferenci v Domě odborových svazů v Praze.

„SON od počátku usiluje, aby nájemci bytů na Ostravsku, kterých je více než 43 tisíc, měli zajištěny řádné nájemní smlouvy na dobru neurčitou, řádnou právní ochranu a dostupné nájemné. S panem Bakalou, který byty zprivatizoval, jsme nikdy nejednali, jednali jsme se správcem bytů a uzavřeli s ním memorandum, ve kterém, se praví, že 13 tisíc rodin dostalo na základě memoranda nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Pokud by se majetek prodával, měly by předkupní právo. Prosadili jsme se správou bytů RPG, že bude zřízen tzv. sociální a investiční fond, který garantuje, že pokud se méně majetní nájemci dostanou do problémů, tak jim společnost snižuje nájemné až o 500 korun měsíčně,“ uvedl MilanTaraba.

V Praze se dne 20. srpna sešli zástupci nového vlastníka bytů RPG Byty, s. r.o. v Moravskoslezském kraji, společnosti Round Hill Capital (RHC) se Sdružením nájemníků.
Po změně vlastníka prověřoval SON u partnerských organizací v Evropě, především kolegů z Berlína působení RHC na poli nájemního bydlení a zjistil, že má pověst solidního vlastníka s dlouhodobým působením na poli nájemního bydlení a kvalitní správy bytového fondu.
„SON vítá prohlášení zástupců společnosti RHC, že se pro nájemníky změnou vlastníka nic nezmění na jejich právech. RHC dále prohlašuje, že bude podporovat současnou politiku společnosti RPG Byty, že počítá s pokračováním investičního programu na další zkvalitňování bytového fondu, zachová sociální i záchranný fond a nadále bude rozvíjet též sociální bydlení ve spolupráci s neziskovými organizacemi, kde RPG Byty pomáhá zajistit i sociálně slabým občanům dostupnost nájemního bydlení. SON bude trvale a aktivně sledovat dění v RPG Byty a v případě potřeby jsou nájemníkům k dispozici poradny SON k řešení individuálních možných sporů. SON má své zástupce v obou fondech a může tak efektivně pomáhat sociálně potřebným nad rámec státní sociální podpory a též získávat pravidelně informace o správě bytového fondu a zlepšování jeho kvality. Konkrétně jde o zateplování objektů, výměnu oken, vnitřních síťových rozvodů, opravy bytu a podobně,“ upřesnil Milan Taraba.

SON dlouhodobě prosazuje potřebu dostupného a právně ošetřeného nájemního bydlení. V ČR současně sleduje, že mnoho společenství vlastníků bytů má neřešitelné problémy s neplatiči. I v bohatých zemích Evropy převažuje nájemní bydlení. Například v Rakousku či Německu v městských aglomeracích je až 60 % nájemních bytů z celkového bytového fondu.

Právní řád ČR dává nájemcům bytů předkupní právo, pokud se vlastník rozhodne jednotlivé byty prodávat. Stejně je to i u společnosti RPG Byty, ale její nový vlastník RHC dle svého vyjádření žádný prodej jednotlivých bytů neplánuje a hodlá se angažovat v oblasti nájemního bydlení. Žádnou povinnost byty nájemníkům prodat přitom ani nový vlastník, ani společnost RPG Byty nemají a nikdy neměli. A prodejem společnosti RPG Byty žádné předkupní právo nevzniká. Stejně tak není možné se nátlakovými akcemi domáhat na vlastníkovi prodeje bytů za v médiích uváděnou zavádějící částku 40 tisíc korun za byt, protože takové ceny neodpovídají realitě a ani obce za takovéto ceny byty neprodávaly.

"SON se distancuje od populistických výzev předsedy Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ pana Macháčka k vypovídání nájmů a opouštění nájemních bytů. Není k tomu v současné době žádný důvod," uvedl Taraba s tím, že předkupní právo zůstalo nájemníkům zachováno. Cenu však podle něj žádný zákon negarantuje. Úvahy o prodeji po jednotlivých bytech jsou však spíše teoretické.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) následně prodej bytů označil za velké morální i podnikatelské selhání podnikatele Zdeňka Bakaly, který měl ve firmě podíl, protože krok podle Sobotky nebyl v souladu se záměrem privatizační smlouvy OKD. Prodej kritizoval i prezident Miloš Zeman a opoziční představitelé.

Problematiku řešení situace dlužníků ve společenstvích vlastníků bytů novinářům osvětlil Martin Kroh, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení a Sdružení bytových družstev Praha, které spravují kolem 90 tisíc bytů.

„Téma pohledávek v bytových korporacích – společenstvech vlastníků a bytových družstvech – vnímáme jako jedno z nejpalčivějších témat v oblasti bydlení. Pohledávky v této době strmě narůstají a blíží se k jedné miliardě korun. Družstevníci a vlastníci bytů si nevybírají své sousedy, kteří se mohou stát neplatiči. Často se stává, že jejich dluhy se stanou nevymahatelnými a odpovědnost se přenese na všechny členy bytového družstev nebo konkrétního společenstva vlastníků jednotek. Nejsou vzácné ani případy, kdy členové museli zaplatit pohledávky za neplatiče i ve výši několika desítek tisíc korun. Ukazuje se, že nová legislativní úprava - zákon o obchodních korporacích, pokud se jedná o bytová družstva a občanský zákoník, pokud jde o bytové spoluvlastnictví, tuto otázku řeší nedostatečně. Mohu vyjádřit naději, že ministerstva pro místní rozvoj i spravedlnosti si uvědomují nutnost urychleně přijít se zásadní změnou v této oblasti, která posílí práva společenstev a družstev na vymáhání pohledávek za dlužníky,“ vyjádřil naději brzké řešení Martin Kroh.

son-2_th.jpg

Záběr ze včerejší tiskové konference SON. Zleva Milan Taraba, Martin Kroh a tisková mluvčí ČMKOS Jana Kašparová

autor, foto: Petr Kolev

zdroj: www.e-sondy.cz