Soud zrušil povolení na těžbu uhlí v části lomu Vršany

28. 1. 2015

Společnost Vršanská uhelná musí zastavit práce minimálně v části uhelného lomu Vršany na Mostecku. Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí baňského úřadu, které povolovalo otvírku lomu se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice. Dal tak za pravdu občanskému sdružení Kořeny. Vršanská uhelná patří do skupiny Czech Coal Pavla Tykače.

Soud zrušil rozhodnutí baňského úřadu, které povolovalo otvírku lomu se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice.
„To znamená, že od právní moci tohoto rozhodnutí nesmí být v tomto úseku prováděna těžba,“ vysvětlila rozhodnutí pražského městského soudu jeho mluvčí Markéta Puci.

Člen sdružení Jan Rovenský říká, že důvodů k žalobě bylo několik. „Možná úplně nejzákladnější motivací bylo, že úřady báňské správy odmítly podmínku ministerstva životního prostředí, že uhlí z Vršan má být přednostně dodáváno teplárnám.“
Podle Rovenského by měl rozsudek znamenat zastavení těžby v celém uhelném dolu.

Mluvčí skupiny Czech Coal Group David Vidomus to odmítá s tím, že rozhodnutí se dotklo pouze dobývacího prostoru Slatinice.

Vršanská uhelná, která zaměstnává zhruba 600 lidí, zajišťuje těžbu hnědého uhlí v lokalitě se zásobami uhlí s nejdelší životností v ČR v rámci územních limitů. V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let do vyuhlení lomu Vršany.

vrsanska_uhelna_foto_-c-_tomas_maly_mg_9233.jpg

Vršanská uhelná (ilustrační foto- Tomáš Malý)

autor: (red)
zdroj: www.e-sondy.cz