Speciální víkend na zámku Fryštát v Karviné

19. 7. 2017

V sobotu 22. a v neděli 23. července opět chystá město Karviná na zámku Fryštát velkou akci zaměřenou především, ale nejen, na rodiny s dětmi. Překvapením víkendové neděle bude shakespearovské divadlo, program doplní speciální okruh s přilehlým kostelem. Projet se bude možné kočárem a město připravilo také odpolední procházky po zámeckém parku – ty budou zdarma včetně výkladu. Kdo bude chtít, může si dopřát speciální prohlídku zámku obohacenou o přilehlý kostel Povýšení svatého Kříže i v sobotu. Jsou tam vzácné středověké fresky a kam se prochází oratoří pro šlechtu.

Zábavnou formou během dvou nedělních prohlídek (od 14:30 a pak od 16:30) seznámí návštěvníky zámku ostravská Stará aréna s celým dramatickým dílem anglického dramatika a básníka. Divadelní šedesátiminutovka se jmenuje ,,Klasika na zámku aneb sen z moci svatojánské” a bude se odehrávat v jednotlivých pokojích zámku, v každém něco jiného, např. souboj Hamleta, balkónová scéna Romea a Julie, nebo v jiné komnatě Zkrocení zlé ženy. Návštěvníci se mohou těšit na interaktivní divadlo - budou do hry doslova vtaženi.

Speciální prohlídky s kostelem Povýšení svatého Kříže budou v sobotu od 10 do 17 hodin a v neděli od 13 do 17 hodin. Vstupy každou celou hodinu. Prohlídka vede zámkem pouze 6 komnatami (tj. cca 25 minut) a pak přechází spojovací chodbou do kostela, kde trvá ještě asi 3/4 hodiny. Jinak je samozřejmě možné dát si oba klasické okruhy – velký vede hlavní budovou zámku a druhý provází životem šlechty a měšťanstva ve zrekonstruovaném Lottyhausu. Celý víkend budou průvodkyně oděny v dobových kostýmech.

Připraveny jsou i bezplatné prohlídky zámeckého parku s průvodcem, který zná tajemství leckterých jeho zákoutí – v sobotu i v neděli vždy od 15 a 17 hodin. Jako zámecká paní či pán se budete cítit při projížďce kočárem zámeckým parkem, ale pozor- v sobotu jsou už všechny jízdy vyprodány, zbývá jen několik nedělních v čase od 15 do 18 hodin (jízda stojí 20 korun a je kratší – 10 minut po parku).

Přesné časy vstupů a další podrobnosti níže a také na webu zámku www.zamek-frystat.cz, záložka aktuality.

Speciální prohlídky v sobotu od 10 do 17 hodin a v neděli od 13 do 17 hodin. Vstupy každou celou hodinu.

Prohlídky 1. trasy – hlavní budova, klasické (bez kostela) – v sobotu: 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30.

V neděli: 10, 10:30, 11, 11:30, 12, 12:30, 13:30, 15:30.

Místo klasické prohlídky zámeckých interiérů bude na hlavním zámeckém okruhu ve 14:30 a v 16:30 shakespearovské divadlo “Sen z moci svatojánské“.

Prohlídky 2. trasy – křídlo Lottyhaus (bez kostela) – v sobotu i v neděli: 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 hodin. V Lottyhausu je především představen životní styl šlechty a měšťanstva.

Prohlídky parku zdarma začínají po oba dny v 15 a 17 hodin a trvají asi hodinu. Pro účastníky této prohlídky bude k dispozici za akční cenu 10 Kč i tištěný průvodce zámeckým parkem.

dsc01330.jpg

zdroj: Město Karviná