Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štědrovečerní večeře letos vyjde na 195 korun

24. 12. 2015

 

 

Štědrovečerní večeře letos vyjde na 195 korun. Vyplývá to z dopočtu Českého statistického úřadu dle průměrných listopadových spotřebitelských cen vybraných potravin a z cen sledovaných v 51. týdnu.

 

Za kilogram živého kapra zaplatíme v průměru 87 korun. Ceny se však liší dle jednotlivých krajů. Ukazují to data Českého statistického úřadu zjišťovaná 14. prosince. „Nejdražší je kapr v Ústeckém kraji, kde kilogram stojí 102 korun. Poměrně drahý je i v Pardubickém kraji, kde za něj zaplatíme 99 korun, a v Praze, kde ho lze pořídit průměrně za 95 korun. Nejnižší ceny kaprů jsou v Jihočeském kraji, kde jeden kilogram stojí 71 korun, nebo v Kraji Vysočina, kde stojí 73 korun,“ upřesňuje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

 

Chlazený nebo mražený kapr je dražší. Podle průměrných listopadových spotřebitelských cen lze kilogram zakoupit za 170 korun. To je o 3 koruny více než loni a o 22 korun více než v roce 2010.

 

Bramborový salát připravený z kilogramu brambor vyjde podle listopadových cen zhruba na 108 korun. Za kilogram konzumních brambor zaplatíme 14 korun, za mrkev (0,3 kg) 6 korun, za tatarskou omáčku (0,4 kg) 44 korun, za 5 vajec 15 korun, za celer (0,1 kg) 3 koruny, za cibuli (0,05 kg) 1 korunu, za sterilované okurky (0,4 kg) 21 korun a za dochucovadla jako hořčici, sůl a pepř pak dohromady asi 4 koruny. Připočítat lze i šumivé polosladké víno, jehož průměrná cena činí 133 korun za 0,75 litru.

 

Nejvíce chlazených a mražených kaprů se z Česka vyváží do Německa a na Slovensko. Dovoz do Česka je významný jen v případě Německa. Živí kapři se k nám dovážejí především z Chorvatska a Maďarska. Česká republika v posledních pěti letech vyváží živé kapry zejména do Německa, Polska a Slovenska.

 

dsc_0250.jpg

 

 

 

 

autor zdroj: www.czso.cz

foto: ivz