STEM: Češi nejvíc důvěřují Zemanovi, roste i podpora poslanců a vlády

6. 10. 2014

Vrcholné orgány české politiky se podle agentury STEM těší stále rostoucí podpoře voličů. Téměř dvě třetiny Čechů důvěřují prezidentu Miloši Zemanovi, necelá polovina pak vládě a Poslanecké sněmovně. Oproti minulým rokům si polepšil i Senát, jeho výsledky jsou však tradičně nejslabší. Uvádí to zpráva agentury STEM.

Největší důvěře mezi hlavními politickými institucemi v Česku se těší prezident Zeman, za poslední půlrok jeho důvěryhodnost výrazně stoupla. Zatímco v únoru mu věřilo 51 procent lidí, v září to již bylo 64 procent.

"Míra důvěry v prezidenta republiky se od průzkumu v únoru letošního roku výrazně zvýšila," uvedli autoři zprávy. Hlava státu se těší oblibě zejména mezi stoupenci levicových stran. Začali jí však více důvěřovat i příznivci ostatních parlamentních stran, nejvýrazněji stoupla její důvěryhodnost u sympatizantů TOP 09.

Vládě důvěřuje téměř polovina Čechů, kabinet Bohuslava Sobotky si zhruba tuto důvěru udržuje již od počátku roku. Posílila však důvěryhodnost Sněmovny, a to o šest procentních bodů. V září ji vyslovilo 46 procent obyvatel.

"Z dosavadních hodnocení po loňských volbách nově obsazené Poslanecké sněmovny a nově sestavené vlády je tedy zřejmá spokojenost části veřejnosti. Období deziluze, které jsme dříve u předchozích sněmoven a vlád pozorovali, zatím nenastává," uvedl STEM.
Důvěryhodnost Senátu je z institucí nejnižší, celý letošní rok však také posiluje. Věří mu 40 procent lidí.

foto31059_mid.jpg

Prezident Miloš Zeman při návštěvě jednání kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky v sídle Úřadu vlády. (ilustrační foto)

Autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz