Středula pozván na poradu ekonomických ministrů

20. 8. 2015

Předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s ekonomickými ministry a sociálními partnery vyhodnocoval práci vlády v plnění Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR. Tento koncepční dokument, jehož cílem je reagovat na aktuální hospodářské potřeby země a shrnout legislativní i nelegislativní opatření na podporu hospodářského růstu, schválila vláda 1. prosince 2014.

Jednání ekonomických ministrů se účastnili rovněž místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zemědělství Marian Jurečka, zástupci ministerstva práce a sociálních věcí, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj a prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Mezi úspěšně splněné vládní závazky patří schválení operačních programů pro období let 2014–2020 a vypsání prvních výzev k čerpání evropských prostředků, kdy řídicí orgány proplatily na účty příjemců v prvních pěti měsících roku 2015 už celkem 30,9 miliardy korun. Daří se také dočerpat prostředky z předchozího období.

Vláda rovněž splnila další významnou prioritu, kterou jsou investiční pobídky pro zahraničí investory. K 31. květnu 2015 bylo Ministerstvem průmyslu a obchodu vydáno 23 rozhodnutí o příslibu investičních pobídek v celkové výši investic 6,79 miliardy korun a přislíbeno bylo vytvoření celkem 1580 nových pracovních míst. S tímto souvisí také novela zákona o investičních pobídkách, která s účinností od května letošního roku umožňuje lépe zacílit státní investice, podporovat tvorbu pracovních míst a vznik průmyslových zón.

Porada ekonomických ministrů vyhodnotila rovněž několik úkolů, na kterých musí jednotlivé resorty v následujících měsících intenzivně pracovat. Jedná se především o stavební zákon, zákon o veřejných zakázkách či zákon o sociálním bydlení. Mezi další priority, kterým musí vláda věnovat zvýšenou pozornost, patří také podpora inovací a řízení vědy a výzkumu nebo zákon o zaměstnanosti.

Po jednání ekonomických ministrů Josef Středula na tiskové konferenci ocenil přístup vlády, který pomáhá vytvářet podmínky pro příznivý ekonomický růst ČR. Pro e-sondy pak dodal, že tento jeho vzkaz patří všem škarohlídům, kteří s oblibou opakují, že vláda na hospodářský růst žádný vliv nemá. „Odbory a naši sociální partneři – zaměstnavatelé mohou srovnávat, jaký postup volila minulá vláda a jaký měl negativní dopad na ekonomiku,“ uvedl Středula.

Akční plán vychází z koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády a byl projednán se sociálními a hospodářskými partnery. Vláda jej schválila na svém zasedání 1. prosince 2014.
Porada ekonomických ministrů jednala za dobu fungování vlády B. Sobotky již podruhé. Další jednání se předpokládá v horizontu tří měsíců.

stredula.jpg

Po jednání ekonomickýh ministrů a zástupců sociálních partnerů vlády následovala tisková konference

autor: (red)

foto:Jana Kašparová