SÚIP: Náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti

7. 7. 2016

Dotaz:
Mám nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu a pracovní směny nám zaměstnavatel plánuje. Od 3. srpna do 20. září jsem byl nemocný. Zaměstnavatel mi zkrátil výplatu náhrady mzdy při dočasné pracovní neschopnosti, protože jsem měl v srpnu plánovanou dovolenou (5 dní) a 1 den měli v práci prostoj, když jsem měl mít směnu. Za tyto dny mi nezaplatil nic, tvrdí, že nemám nárok na náhradu mzdy za tyto dny.

Odpověď:
Zaměstnanci, který byl uznán dočasně práce neschopným nebo kterému byla nařízena karanténa, přísluší v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény náhrada mzdy nebo platu (§ 192 ZP). Náhrada mzdy nepřísluší za první 3 směny dočasné pracovní neschopnosti, nejvýše však za prvních 24 neodpracovaných hodin z rozvržených směn (tzv. karenční doba). Od 4. pracovního dne (směny), respektive od 25. hodiny, přísluší náhrada mzdy ve výši 60 % redukovaného průměrného výdělku (§ 192 odst. 2 ZP).

Náhrada mzdy je poskytována za pracovní dny (směny), které jsou stanoveny rozvrhem směn.

Vznikne-li zaměstnanci v době dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény právo na náhradu mzdy nebo platu podle § 192 odst. 1 zákoníku práce, nepřísluší mu současně náhrada mzdy nebo platu z důvodu jiné překážky v práci.

Náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti má tedy přednost před náhradou mzdy z důvodu jiné překážky, jelikož překážka v práci v podobě nemoci nebo karantény má přednost před jakoukoli jinou překážkou v práci (např. prostoj).

Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným.

Má-li zaměstnanec dočasnou pracovní neschopnost ve dnech, ve kterých měl v rozpisu směn naplánovanou dovolenou, nepřísluší mu náhrada mzdy za dovolenou, ale přísluší mu náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti.

Náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti Vám tedy náleží i za dny, na které jste měl v rozpisu směn naplánovanou dovolenou i za překážku v práci na straně zaměstnavatele (prostoj).

Informační leták - překážky v práci  Překážky v práci (pdf, 463.16 kB)

autor, zdroj: SÚIP