Švédové kvůli těžbě železa přesouvají nejsevernější město Kiruna

4. 5. 2015

To, že ustoupení měst a vesnic těžbě cenného přírodního bohatství není ve světě nic neobvyklého, je vidět v současné době například ve Švédsku. Demoliční čety začaly s bouráním původní zástavby nejsevernějšího švédského města Kiruna. To se kvůli těžbě železné rudy stěhuje o tři kilometry na východ. Demolice dokonce vysílala veřejnoprávní televize. Přesun potrvá podle odhadů asi dvacet let. Píše o tom server e-sondy.cz.

Jako první je naplánováno stržení bytových domů, které v Kiruně patří k těm novějším. Zlikvidovány ale budou rovněž více než 100 let staré stavby.
Ovšem všechny domy nečeká jen demolice. Zkáze například unikne dřevěný kostel, který v roce 2001 vyhrál hlasování o nejkrásnější stavbu Švédska. Kostel bude postupně rozebrán a znovu postaven v novém centru města. Zachráněno bude také například muzeum.

Osud města určuje místní důl na železnou rudu, který je největším nalezištěm této suroviny ve Švédsku. V roce 2004 státní důlní společnost LKAB dala místní politické správě na vědomí, že další rozšiřování podzemní těžby povede k možným propadům pod stávajícími domy. Jako řešení LKAB uvedla stěhování, o kterém se debatovalo již dlouho, nebo útlum dobývání, které živí většinu obyvatel města.

Cena železné rudy kvůli nadprodukci už delší dobu klesá a nyní se pohybuje kolem 60 dolarů za tunu. Za poslední rok pokles dosahuje asi 60 procent, což některé podniky nutí omezovat činnost.

autor: (red) upraveno:(ivz)

zdroj:www.e-sondy.cz