Tripartita požádá vládu o koncepci pro kraj

27. 11. 2014

Rada hospodářské a sociální dohody (tripartita) Moravskoslezského kraje se na svém zasedání dohodla, že prostřednictvím vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj požádá vládu o provedení analýzy dopadů dalšího útlumu tradičních průmyslových odvětví a následné zpracování koncepce rozvoje Moravskoslezského kraje, která by řešila dokončení restrukturalizace regionu.

Koncepce by měla definovat soubor systémových a finančních opatření a vymezit úkoly regionálních samospráv a státních orgánů stejně jako zdroje financování jednotlivých opatření. Dokumenty by měly být zpracovány v součinnosti kraje a tematicky odpovědných resortů. Podobné usnesení už schválila také Hospodářská a sociální rada (tripartita) Ústeckého kraje. Oba kraje budou na vládu apelovat společně prostřednictvím vládního zmocněnce.

„Dosavadní opatření a aktivity jak ze strany kraje a regionálních institucí tak ze strany státu hodnotíme pozitivně, ale nedávají dostatečné záruky, že Moravskoslezský kraj v budoucnu zvládne avizované změny v průmyslu, zejména útlum těžby. Musíme být lépe připraveni na problémy, které mohou nastat,“ uvedl vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj a předseda krajské tripartity Jiří Cienciala. Je zřejmé, že Moravskoslezský a Ústecký kraj mají dlouhodobé problémy, které vlastními silami a zdroji nemohou vyřešit. Potřebují pomoc státu, případně Evropské unie, v mnohem větší míře než ostatní regiony. „Naším společným zájmem je zajištění udržitelného rozvoje Moravskoslezského kraje. Zpracování státní koncepce proto považujeme za nutný krok pro řešení strukturálního a hospodářského znevýhodnění kraje včetně složité sociální a environmentální situace,“ dodává hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Tripartita na svém letošním čtvrtém jednání projednávala také personální výhledy největších zaměstnavatelů pro rok 2015. Společnost OKD avizovala už dříve propouštění v administrativě a v povrchových pracovištích v počtu 300 osob, v příštím roce předpokládá přirozené odchody v počtu 500 - 600 lidí a další propouštění v závislosti na situaci na trhu a tomu odpovídající těžbě. ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny neplánují žádné změny v počtu zaměstnanců. Vítkovice očekávají během příštího roku mírný pokles počtu svých zaměstnanců v návaznosti na přirozené odchody. Společnost Vítkovice Steel v souvislosti s plánem ukončit výrobu ocelárny oznámila propouštění asi 300 zaměstnanců do konce roku 2015.

Účastníci se zabývali také také aktuálním stavem průmyslových zón v kraji a připravenými změnami podmínek pro investory, které budou výhodnější pro firmy, které si vyberou pro svůj investiční záměr Moravskoslezský kraj. Agentura pro regionální rozvoj připravila pro členy tripartity vyhodnocení dosavadního plnění dvou hlavních krajských strategií (Strategie MSK 2009-2020 a Regionální inovační strategie MSK). Na jednání se řešily také aktuální problémy v dopravní infrastruktuře a revitalizační projekty. Členové tripartity se shodli na tom, že by vláda měla dodržovat usnesení dřívějších vlád a splnit Program řešení revitalizace po hornické a hutnické činnosti z roku 2002. Ze slíbených 21 mld. korun totiž zdejší připravené a komisí schválené projekty dostaly zatím jen celkem 7 mld. korun.

dsc_0962.jpg

Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj a předseda krajské tripartity Jiří Cienciala při návštěvě Dolu Lazy. (ilustrační foto)

autor: Ing. Jana Dronská

mluvčí vládního zmocněnce pro MSK a ÚK