Tripartita se sešla na letošním prvním jednání, řešila OKD i stavební zákon

2. 2. 2016

Rada hospodářské a sociální dohody ČR se v pondělí 1. února 2016 sešla na svém prvním jednání v letošním roce. Zabývala se především aktuální situací v OKD a možnými opatřeními ze strany státu či stavem přípravy a projednávání novelizace stavebního zákona.

Členové tripartity se včera vrátili k aktuální situaci v OKD. Shodli se, že prioritou vlády musí být pomoc horníkům. Části horníků by měly pomoci například předčasné důchody, jejichž návrh je nyní v Poslanecké sněmovně. Vláda bude dále hledat peníze pro rekvalifikace propuštěných horníků a pokusí se získat i pomoc z takzvaného globalizačního fondu EU.

Vláda zjišťuje i zájem možných akvizitorů o odkoupení konkurenceschopných části OKD. Stát zvažuje eventuální odkup dolu Frenštát za symbolickou jednu korunu. K problému už vytvořila pracovní skupinu, kde jsou i zástupci sociálních partnerů, která aktivně zasedá. Nadále probíhají také jednání s vedením firmy.

dsc_6626.jpg

autor, zdroj, foto: www.vlada.cz