Unikátní propojení folklóru a jazzu v Klubu Stolárna díky Nadaci OKD

4. 9. 2014

nokd.jpgObčanské sdružení Jazz v Beskydech připravilo pro letošní podzim unikátní festival tří dvojkoncertů, během kterých se představí ve frýdecko-místeckém Klubu Stolárna interpreti lidové hudby z různých končin nejen naší země spolu s hudebníky etno-jazzového zaměření. Díky podpoře Nadace OKD tak mohou návštěvníci sledovat kořeny jazzové hudby v lidové muzice a vzájemné prolínání obou stylů.

„Díky podpoře Nadace OKD můžeme uspořádat sérii koncertů, jejichž dramaturgie se české klubové scéně zásadně vymyká. Již v sobotu 6. září přivítáme polskou kapelu Walasi, která hraje tradiční hudbu tří výrazných goralských regionů – Slezských a Żywieckých Beskyd a Podhalí. Po ní vystoupí české uskupení Jazz Balk se specifickým spojením balkánské lidové muziky a soudobého jazzu,“ zve na první koncert předseda sdružení Jan Bednařík.

Spolupráce Jazzu v Beskydech s Nadací OKD probíhá již třetím rokem. Díky podpoře nadace mohlo frýdecko-místecké publikum navštívit vystoupení řady špičkových jazzových, folkových nebo bluesových hudebníků. Kromě známých českých i zahraničních interpretů si klade sdružení za cíl dávat prostor začínajícím regionálním interpretů, z nichž se řada postupně etablovala na celostátní scéně.

„Oceňujeme to, že sdružení pro každý rok připraví program postavený na jiném konceptu. Zkrátka, že jim nechybí odvaha, nápady a snaží se hledat netradiční cesty. Samozřejmě je důležité také to, že prostor dostávají umělci z našeho regionu, pro něž jde často o první příležitost k vystoupení před publikem. Stejně tak je dobře, že vzhledem k národnostní struktuře našeho regionu se v programu objevují interpreti z pohraničí – ať už se slovenskými nebo polskými kořeny,“ říká ředitel Nadace OKD Martin Olša.

Podzimní program v Klubu Stolárna pak bude pokračovat 18. října vystoupením jihomoravské cimbálové kapely Musica Folklorica spolu se známým slovenským altsaxofonistou Radovanem Tariškou. 22. listopadu se představí kapela Ruky na Dudy pracující s beskydskými lidovými melodiemi spolu s etno-jazzovou formací Friedl-Slavík-Šuranská projekt.

autor: Martin Olša - ředitel Nadace OKD