V Česku začala řádit chřipková epidemie

19. 1. 2016

Hlášeno už je 16 těžkých průběhů a tři úmrtí
Případná epidemie se očekává koncem ledna a na očkování je nyní nejvyšší čas. V této souvislosti upozorňuje tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý, že proočkovanost populace je v ČR stále mimořádně nízká (cca 7 %), zatímco ve vyspělých státech západní Evropy či v USA jde o čísla řádově vyšší. V Německu, Velké Británii, Francii či Španělsku se očkovat nechává přes 20 % a v USA dokonce 46 % lidí. Očkování snižuje u zdravých dospělých riziko nákazy až o 90 %.

chripka.jpg Všeobecná zdravotní pojišťovna má enormní zájem na prevenci chřipkových onemocnění, proto nabízí všem svým klientům příspěvek na vakcínu proti chřipce až do výše 500 korun. To by mělo plně pokrýt cenu vakcíny. V loňském roce VZP vyplatila tento příspěvek 14 297 klientům, kteří celkem získali 3 miliony 768 tisíc korun. Průměrná cena vakcíny se tak pohybovala kolem 263 korun.

Stejně jako u jiných onemocnění, je i zde prevence výrazně levnější, než následné léčení již propuknuté choroby. Cena za léčbu pacienta s chřipkou se u ambulantní léčby běžně pohybuje od 650 do 1100 korun. U hospitalizovaných pacientů je to od 8000 až do 35 000 korun v závislosti na komplikacích. To jsou ovšem jen přímé výdaje pojišťovny na diagnostikovanou chřipku. Další náklady mohou souviset s onemocněními, k nimž je pacient oslabený chřipkou náchylnější, s pracovní neschopností a podobně.

Jedním z důvodů malého zájmu českých pacientů může být i přežívající mýtus, že očkování může být zdrojem nákazy. To je ovšem nesmysl, u nás dostupné vakcíny jsou neživé, infekci proto způsobit nemohou. Ostatně i lidé v Česku jsou již po loňské osvětové kampani VZP proti šíření podobných bludů odolnější.

autor:(oti)

foto: cs.wikipedia.org