V Karviné vznikne průmyslová zóna Nad Barborou

24. 7. 2015

Vláda ve středu na svém jednání schválila plnou dotační podporu vzniku průmyslové zóny Nad Barborou. Návrh vládě předložil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Vybudování strategické průmyslové zóny má být v příštích dvou letech podpořeno v rámci Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury částkou až 750 milionů Kč.

Strategická průmyslová zóna Nad Barborou byla schválena usnesením předchozí vlády již v roce 2013. Jedná se o brownfield v území po bývalé důlní činnosti, které se nachází mezi městy Havířov, Karviná a Orlová. Po kompletní dostavbě bude mít průmyslová zóna rozlohu 88 ha. Celkové způsobilé výdaje jsou plánovány ve výši 1 195 mil. Kč, přičemž maximální výše dotace státních prostředků určená vládním usnesením je 750 mil. Kč. Dotace může tvořit maximálně 75% způsobilých výdajů. Součástí způsobilých výdajů nebudou náklady spojené s výkupem pozemků.

Průmyslová zóna Nad Barborou je v současné době nejvýznamnější připravovanou lokalitou v Moravskoslezském kraji, není ale jediným investičním projektem. Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje rozvoj i dalších průmyslových oblastí v regionu. Jedná se například o projekt "Rozšíření Vědeckotechnického parku Ostrava", kde aktuálně probíhá územní řízení na dopravní a technickou infrastrukturu. Rozšiřovat se bude i průmyslová zóna Červený dvůr v Krnově, kde právě běží výběrové řízení na stavební práce. V posledních týdnech pak získala nově statut zvýhodněné průmyslové zóny strategická průmyslová zóna Ostrava—Mošnov. Zařazení do kategorie zvýhodněných průmyslových zón přinese investorům širší spektrum investičních pobídek. Veškeré kroky jsou v souladu se strategií ministerstva i agentury CzechInvest přilákat do Moravskoslezského kraje více strategických investorů, kteří v poslední době projevují zvýšený zájem o region střední Evropy.

V předchozím roce a půl se Moravskoslezskému kraji z pohledu investic dařilo. Za posledních 18 měsíců přilákala agentura CzechInvest ve spolupráci s MPO do kraje 32 investičních projektů v hodnotě celých 17,7 miliard korun. Ty mají přinést celkem 4 530 nových pracovních míst. Mezi největší projekty v kraji patří investice výrobce komponent pro automobilový průmysl Röchling Automotive Kopřivnice s.r.o. v hodnotě 404 miliard korun. Investovat bude také společnost OKIN BPS, na rozvoj své činnosti dá 12 miliónů korun a vytvoří až 110 nových pracovních míst.

zdroj: MPO

(ivz)