Vedení HK ČR přivítalo ve svém sídle čelní představitele ČMKOS.

20. 5. 2016

Prezident HK ČR Vladimír Dlouhý přivítal v sídle Hospodářské komory ČR lídry ČMKOS včele s Josefem Středulou. Tématem pracovního setkání byly hlavní třecí plochy mezi zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců – téma zvyšování mezd, pohled na hospodářskou politiku státu, připravovaná novela zákoníku práce či například problematika přijímání pracovníků z Ukrajiny.

„Jsme proti umělému zasahování státu do problematiky zvyšování mezd, k takovému kroku musí podniky motivovat reálný ekonomický výsledek, nikoliv nátlak administrativy státu,“ zopakoval v debatě dlouhodobé stanovisko HK ČR Dlouhý. I přes konstruktivní debatu se v tomto názoru s představiteli ČMKOS neshodl. Podobně prezentovaly obě strany svá odlišná stanoviska i k novele zákoníku práce. Dlouhý zde vyslovil razantní nesouhlas především s návrhem ČMKOS na uzákonění 5 týdnů dovolené. „Je na každém zaměstnavateli, aby se rozhodl, zda týden dovolené navíc poskytne či ne. Většina z nich to už nyní dělá dobrovolně,“ dodal.

Shoda panovala v rámci návrhu na „využití“ propuštěných pracovníků OKD. „Souhlasíme, že by tito lidé mohli částečně nalézt pracovní uplatnění ve firmách, kterým nyní chybí zaměstnanci,“ uvedl Středula a potvrdil tak stanovisko prezidenta Dlouhého z uplynulých dní.

Oba zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů se závěrem schůzky shodli na konstruktivním fungování sociálního dialogu v ČR. Setkání vedení HK ČR a ČMKOS by měla v budoucnu pokračovat.

autor:Karolína Kyselová
zdroj: www.komora.cz