Více exekucí z nemocenských dávek

1. 9. 2016

V letošním pololetí ČSSZ evidovala téměř 2,5krát více exekucí na nemocenské dávky než před dvěma lety.

Jestliže v roce 2014 v daném období byly provedeny srážky z důvodu nařízené exekuce a insolvence z dávek nemocenského pojištění (tj. z nemocenského a z peněžité pomoci v mateřství) u necelých 38 tisíc výplat, v pololetí roku 2016 jich bylo citelně více – přesně 86 392. Z dostupných údajů k pololetí 2016 je zřejmé, že i objem peněz putujících věřitelům z nemocenských dávek strmě stoupá. Za pololetí roku 2014 jim bylo vyplaceno 47,16 miliónu korun, letos to byl téměř trojnásobek, věřitelé na účty dostali 137,25 miliónu korun.

Důležité údaje k exekucím pro rok 2016

Srážky z nemocenských dávek se vždy provádějí z dávky za celý kalendářní měsíc, proto lidem, kteří jsou v pracovní neschopnosti několik měsíců z důvodu vážné nemoci či náročné léčby a mají na svůj příjem exekuci, lze doporučit, aby si potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti (tzv. lístek na peníze) nechali od lékaře vystavit k poslednímu dni v měsíci. Výše uvedené neplatí na začátku nebo na konci sociální události, kdy se dávka zpravidla vyplácí za část kalendářního měsíce. I v těchto případech platí, že zaměstnanec veškeré podklady, kterými se prokazuje nárok na výplatu nemocenských dávek, včetně podkladů potřebných pro provádění srážek, předává svému zaměstnavateli, který je spolu s doklady pro výpočet dávek bezodkladně předá příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, v Praze Pražské, v Brně Městské, která teprve poté, co obdrží veškeré doklady, může začít vyplácet dávky nemocenského pojištění.

zdroj: ČSSZ