Vláda by o limitech mohla jednat v létě

9. 2. 2015

O případném prolomení či zachování těžebních limitů těžby hnědého uhlí v Ústeckém kraji by vláda mohla začít jednat v červnu nebo v červenci. Řekl to včera ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v pořadu Partie TV Prima. V případě lomu Bílina, kde těží Severočeské doly vlastněné firmou ČEZ, Mládek nepředpokládá složitou diskusi. Naopak složitou debatu očekává v případě lomu ČSA, kde těží Severní energetická.

Ministerstvo průmyslu zpracovalo pro novou surovinovou politiku státu čtyři možnosti – vedle úplného prolomení limitů jejich úplné zachování a také prolomení jen v dole Bílina, kde by to neohrozilo žádná lidská sídla. Další varianta je posunutí limitů v dole Bílina a částečného prolomení v dole ČSA. To by znamenalo zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně.

Ministerstvo průmyslu má do konce června za úkol zpracovat sociálně ekonomické dopady čtyř variant těžby uhlí v severních Čechách, včetně bezpečnostních dopadů.

Pokud budou limity prolomeny, musí být kompenzace za zbourané domy podle ministra velmi velkorysé. Vyplácet by je měl subjekt, který bude uhlí těžit. „Jediná věc, která je samozřejmě mimořádně citlivá, jestli má být možnost vyvlastňování, a to by bylo předmětem další diskuse, pokud se budeme bavit o prolamování limitů na dole ČSA,“ uvedl Mládek.

Mládek poznamenal, že limity dnes mají pouze symbolický význam. „Já nechci říkat, že limity nejsou důležité, ale ony nejsou důležité moc z faktického hlediska, spíše ze symbolického hlediska, protože ony jsou tím prvním malým krůčkem na dlouhé cestě k eventuálnímu pokračování těžby,“dodal.

Odboráři a zástupci zaměstnavatelů podporují plné prolomení limitů. Proti bourání domů kvůli uhlí jsou šéfové tří koaličních stran.

autor: Jaroslav Průcha
zdroj: http://iuhli.cz/