Vláda rozhodla o zrušení limitů těžby na dole Bílina, nad Dolem ČSA zůstává otazník

19. 10. 2015

Na dnešním výjezdním zasedání v Ústeckém kraji rozhodla Vláda České republiky o zrušení územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí na dole Bílina. Důvodem prolomení limitů jsou podle vlády především potřeby českého teplárenství a s tím spojená energetická bezpečnost země.

Kromě dolu Bílina diskutovala vláda rovněž o budoucnosti dolu ČSA. „Otázka prolomení limitů na této lokalitě je složitější než v případě dolu Bíliny, a to především s ohledem na fakt, že prolomení limitů by v tomto případě znamenalo zásahy do lidských obydlí a vedlo by pravděpodobně ke zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice“, píše se v tiskové zprávě ministerstva průmyslu a obchodu.

"Těžební limity na dole ČSA zatím zůstávají zachovány. Sám budu mít lepší spánek, pokud se ukáže, že uhlí z této lokality nebudeme vůbec potřebovat. Závisí to zejména na rozvoji jaderné energetiky, obnovitelných zdrojů a naplňování Státní energetické koncepce. Dnes by tedy bylo neodpovědné tvrdit, že se v budoucnu skutečně bez tohoto uhlí obejdeme. Ohledně dolu ČSA proto platí, že budeme každoročně do roku 2020 vyhodnocovat plnění Státní energetické koncepce," řekl ministr Mládek.

Před budovou Krajského úřadu v Ústí nad Labem se ráno sešlo asi šest set horníků Severní energetické. Podpořit je přišli horníci ze Sokolovské uhelné a OKD. Mezi nimi byl i předseda SHO Ing. Jaromír Pytlík. Podle něj je české hornictví v těžké situaci a navíc bojuje i s problémem dovozu uhlí za dumpingové ceny.

„Hlavním důvodem, proč jsme dnes tady, je požadavek na vládu, aby zrušila dávno překonané usnesení o územních limitech těžby na ČSA. Máme strach o práci, o budoucnost našich rodin i hornických regionů,“ řekl místopředseda OS PHGN Jaromír Franta. „Útlum těžby je už dnes realitou a my nemůžeme mlčky přihlížet, jak vláda posílá další lidi na dlažbu a do sociální nejistoty. V našem regionu jinou práci neseženeme. Chceme a umíme pracovat. Tato vláda nám v tom ale brání,“ zdůraznil.

Horníky přišel podpořit i předseda Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Richard Falbr, poslanec David Kádner (Úsvit) a poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM). Odpůrci limitů se podle jejich slov, snažili vytvořit protiváhu horníkům. Sešlo se jich, ale jen asi 100.

Odboráři s rozhodnutím vlády nejsou spokojeni, protože požadovali prolomení limitů i na Dole Bílina i na Dole ČSA. „ V případě, že se důl ČSA má zavřít, ať nám vláda řekne, co s námi udělá“, řekl Jaromír Franta.

dsc04996.jpg

Horníci na demonstraci za prolomení limitů v Praze (ilustrační foto)

ivz

foto: ŠP