Vláda včera schválila nové parametry kurzarbeitu

4. 11. 2014

Vláda včera projednala situační zprávu k zavedení nového nástroje aktivní politiky zaměstnanosti - Příspěvek v době částečné nezaměstnanosti, tzv. kurzarbeit. Současně uložila ministryni práce a sociálních věcí připravit návrh právní úpravy příspěvku v době částečné nezaměstnanosti do 30. listopadu. Pracovník měl jako dosud dostávat 60 procent výdělku. Tuto variantu odmítly odbory. Podle nich by na ní vydělaly jen firmy, ne zaměstnanci. Odboráři přišli se dvěma návrhy.

„První je, že k 60 procentům, které by normálně zaměstnavatel měl platit, tak ať těch 20 procent, které by měl přispívat stát, dá prostřednictvím zaměstnavatele přímo zaměstnanci. To je ta mírnější varianta. Ta ještě lepší je, kdyby zaměstnanci dostali 90 procent průměrného výdělku s tím, že by se rovným dílem podělili zaměstnavatel a stát,“ vysvětlil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Vláda dnes nakonec schválila kompromisní parametry kurzarbeitu, čili zkrácené pracovní doby pro firmy v tísni. Příspěvek bude možné poskytovat zaměstnavatelům v případě, kdy nemohou zaměstnancům přidělovat práci v rozsahu 20 – 40 % stanovené týdenní pracovní doby z důvodu hospodářských potíží způsobených externími ekonomickými faktory nebo živelních událostí. Zaměstnavatel by po dobu výpadku výroby vyplácel zaměstnancům náhradu mzdy ve výši 70 % průměrného výdělku. Výše příspěvku ze strany státu by činila 20 % průměrného výdělku měsíčně na jednoho zaměstnance.

Vláda bude vyhlašovat svým nařízením období, ve kterém je možné tento příspěvek poskytovat. Současně si vláda vyhradila, že bude schvalovat konkrétní případy uplatnění kurzarbeitu. Administrace bude prováděna prostřednictvím Úřadu práce ČR. Příspěvek bude novým nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti, tedy poskytovaný na základě písemné dohody mezi zaměstnavatelem a Úřadem práce ČR a platit pro něj budou obdobná pravidla jako v případě ostatních nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti.

Kurzarbeit v době částečné nezaměstnanosti je zaváděn v souvislosti s vývojem českého trhu práce. Do jeho vývoje výrazně zasáhla po roce 2008 celosvětová hospodářské krize, která se v ekonomice v plném rozsahu projevila v roce 2009. Následující léta 2011 a 2012 znamenala velmi mírné oživení předznamenávající však v roce 2012 opětovný návrat české ekonomiky do recese. V obou letech se recese shodně projevila v meziročním poklesu HDP o 0,9 %. Negativní dopad této recese na trh práce se naplno projevil v lednu 2014, kdy nezaměstnanost dosáhla v České republice rekordních hodnot.

Kurzarbeit, nebo také zkrácený pracovní režim, má v Německu více než stoletou tradici. Je to krizové řešení pro těžká ekonomická období, ve kterých firmy zpravidla propouštějí. Zaměstnanci přistoupí na to, že budou pracovat méně a že budou také dostávat menší mzdy. Firmy se zavážou, že pracovní místa nezruší. Za jakých podmínek mohou zaměstnavatelé tento nástroj použít, se řídí německým zákoníkem práce. Mezi experty, politiky, odbory a zaměstnavateli převládá názor, že kurzarbeit pomohl po krizovém roce 2008 zachránit v Německu miliony kvalifikovaných pracovních míst. V roce 2009 pracovalo v tomto zkráceném režimu více než milion zaměstnanců.

autor:(kov)

zdroj:www.e-sondy.cz