Vršanská uhelná dala do regionu další miliony

22. 6. 2015

Pět milionů Ústeckému kraji a téměř sedm a půl milionu partnerským městům a obcím. To je další letošní pomoc regionu, kterou poskytla Vršanská uhelná, spojená se jménem finančníka Pavla Tykače. Těžaři již několik let takto pomáhají realizovat projekty, na které ve veřejných rozpočtech citelně scházejí peníze. Od roku 2010 jde jen v této oblasti o 43 milionů korun.

Vršanská uhelná systematicky spolupracuje s osmi městy a vesnicemi regionu. Letošní finanční podporu od těžební společnosti polovina partnerských obcí plánuje využít na ekologické účely spojené s výsadbou nové zeleně, revitalizací vodních ploch nebo na vybudování parku. „Chceme regionu pomáhat, být prospěšní, považujeme to za logickou součást našeho působení na Mostecku, samozřejmě s přesahem do celého regionu,“ řekl o podpoře Vladimír Rouček, generální ředitel hnědouhelné společnosti.

Během vzájemné spolupráce těžařů s městy Most, Jirkov a obcemi Polerady, Lišnice, Vrskmaň, Strupčice, Malé Březno a Havraň se podařilo realizovat řadu zajímavých projektů, kromě jiného vybudovat sportovní areál ve Vrskmani, vybavit lékařské ordinace ve Strupčicích, upravit a rekonstruovat nejedno sportoviště a dětské hřiště. S přispěním Vršanské uhelné se konají například řezbářská sympózia v Poleradech nebo kulturní akce na Červeném Hrádku. „Vršanská nám hodně pomohla s postupným vybudováním sportovního areálu. Máme nyní víceúčelové hřiště s umělou trávou, beachvolejbalové hřiště, je zde možné hrát stolní tenis, badminton. Zrekonstruované jsou fotbalové kabiny, kde máme posilovnu, a letos s přispěním těžební společnosti vybudujeme saunu. Dobrý soused, který nám pomohl částkou převyšující dva miliony korun,“ zhodnotil vztah s těžební společností Václav Hora, starosta Vrskmaně.

Od roku 2013 je Vršanská uhelná také partnerem Ústeckého kraje. Každoročně kraji poskytuje částku 5 milionů korun, které pomáhají školství, kultuře, sportu a sociální sféře. V tomto roce navíc přispěla ještě více než 4 miliony korun, které putovaly do mostecké nemocnice. „Ústecký kraj si spolupráce s těžební společností velmi váží. Pokud jde o zdravotnictví, chceme obyvatelům regionu nabídnout co nejlepší a také dosažitelnou péči. A díky podpoře Vršanské uhelné jsme například v letošním roce mohli významně urychlit rekonstrukci mostecké porodnice,“ ocenil spolupráci hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

vrsanska_uhelna_foto_-c-_tomas_maly_mg_7722.jpg

Vršanská uhelná  Foto: Tomáš Malý