Vyhlášení stávky v OKD zabralo, hornické odbory a zaměstnavatel dnes podepsali novou kolektivní smlouvu

13. 11. 2013

dsc_0512.jpgSdružení hornických odborů v OKD se s vedením společnosti více než rok nemohlo dohodnout na znění nové kolektivní smlouvy. Management OKD odmítnul i kompromisní návrh zprostředkovatele. Proto odbory vyhlásily stávkou pohotovost a následně i stávku. Odbory vyzvaly zaměstnance, aby začali na šachtách v referendu hlasovat, zda jsou ochotni jít do stávky nebo chtějí přijmout poslední návrh kolektivní smlouvy, kterou předložil zaměstnavatel. Hlasování se zúčastnilo více než 60 % zaměstnanců a naprostá většina, přes 90 %, se vyjádřila pro stávku.

Proto odbory působící v OKD oznámily 11. listopadu, že budou kvůli obstrukcím zaměstnavatele při kolektivním vyjednávání v úterý 19. listopadu stávkovat od 12 do 16 hodin, 29. listopadu bude následovat celodenní a od 4. do 6. prosince třídenní stávka zaměstnanců.
Většina částí kolektivní smlouvy byla dojednána už delší dobu, jednání vázla až na způsobu výpočtu odměn. Zatímco OKD navrhovalo podíly z případného zisku a peníze za dodržování bezpečnosti a plnění hospodářských výsledků, horníci bojovali o zachování takzvaných 13. a 14. platů, tedy příspěvků na Vánoce a na dovolenou.
Až po vynášení stávky došlo k obratu a zaměstnavatel přišel dnes za odbory se vstřícným návrhem kolektivní smlouvy, ve které se zpětně objevily přídavky na dovolenou ve výši šestinásobku denní mzdy a Vánoce rovněž ve výši šestinásobku, včetně úpravy odstupného v sociální části kolektivní smlouvy. Na tento návrh odborů přistoupily, a proto dnes mohlo dojít k podpisu kolektivní smlouvy. Sdružení hornických odborů OKD vydalo k tomuto aktu prohlášení:
„Dne 13. 11. 2013 byla podepsána po více než 13 měsících vyjednávání kolektivní smlouva OKD, a.s. na roky 2014 - 2018. V souladu se zákonem č. 2/1991 Sb. o kolektivním vyjednávání důvody již vyhlášené stávky pominuly. Odborovými organizacemi byla rovněž odvolána stávková pohotovost. Zaměstnavatel předložil vstřícný a pro odbory přijatelný návrh, jehož základem je kolektivní smlouva OKD z roku 2012 upravená ve vztahu k složitým celosvětovým podmínkám v hornictví.
Nová kolektivní smlouva je postavena na základních jistotách pro zaměstnance a zajišťuje i růst výdělků v případě zlepšení ekonomické situace.“

dsc_0517.jpg   ilustrační foto

zdroj: e-sondy.cz