Výsledky NWR za 3Q 2015

14. 10. 2015

NWR v 3Q15 vytěžilo 2,1 miliony tun uhlí a prodalo 2 miliony tun. Podíl koksovatelného uhlí je v 53 %. Cena dosažená za koksovatelné uhlí v 3Q15 je 90 EUR za tunu a 49 EUR za tunu pro elektrárenské uhlí. Od začátku roku vytěžilo NWR 5,7 milionu tun uhlí a prodalo 5,4 milionu tun, za ceny 92 a 51 EUR za tunu. Podíl koksovatelného uhlí na celkovém prodeji je 58,9 %. Cíl NWR pro rok 2015 je těžba a prodej 7,5-8,0 milionů tun uhlí s podílem 60 % koksovatelného.

Zveřejněná data jsou považována za smíšená. 3Q15 je sice lepší než 2Q15 i 1Q15, ale jen kvůli vyšší těžbě elektrárenského uhlí. Pokud se srovná těžba za 9M15 a dolní hranici celoročního cíle, tak je NWR na cestě projekce splnit (76,2 % v 9M15). Prodaný objem koksovatelného uhlí od začátku roku na celkovém vytěženém objemu je jen 55,2 %, což za cílem zaostává. Také celkové prodeje jsou ve srovnání s celoročním cílem nižší (67 %). Průměrné ceny jsou v souladu s kontrakty na celý rok (93 EUR/t pro 74 % produkce koksovatelného uhlí a 52 EUR/t pro elektrárenské uhlí). NWR se potýká i nadále s nízkými cenami uhlí. Pokud by průměrná kontrahovaná cena na příští rok výrazněji klesla z úrovní pro 2015, bude mít NWR existenční problémy.

zdroj: NWR, atlantik.cz.

upraveno: ivz