Zámek Fryštát má po téměř 20 letech od rekonstrukce novou fasádu a vyhřívání na střeše, opravy jdou do finále

26. 8. 2015

Zámek Fryštát už odkryl novou fasádu – v pondělí sundali dělníci lešení z poslední boční stěny křídla zvaného Lottyhaus, dokončují lokálně nátěry a renovaci fasády. Původně sice byla v plánu jen hlavní zámecká budova, ale po odkrytí omítek se ukázalo, že trhlin je celkově více a že renovaci potřebuje i fasáda budovy Lottyhausu. U vstupu do parku běží ještě také poslední práce na omítkách, tento týden budou dělníci natírat vnější okna na hlavní budově. Na střeše bylo instalováno speciální vyhřívání.

Šlo o první renovaci po velké rekonstrukci zámku, jeho posledními majiteli byli Larisch-Moennichové, mj. také podnikatelé v hornictví a lázeňství.

První fáze obnovy zámku a parku (do roku 89 využívaného například pro potřeby tehdejšího Městského národního výboru) skončila v roce 1997. Na ni pak navázaly velké opravy křídla Lottyhaus a Masarykova náměstí - ukončeny byly v roce 2003. Od té doby zámek žádných větších úprav nedoznal. Hotovo by mělo být s posledním srpnovým dnem. Městu se podařilo využít doslova posledního balíku evropských peněz vyčleněných ještě pro předchozí plánovací období. Celkově bylo v plánu profinancovat asi osm miliónů, město práce nakonec realizuje za cca 6 mil.Kč.

Po celé prázdniny se podařilo zachovat prohlídky Lottyhausu se sbírkami přibližujícími život šlechty. Také je otevřená galerie (okruh číslo tři) s českým uměním 19. století. V úterý 1. září pak bude celý zámek (znovuotevřený velký okruh v hlavní budově, Lottyhaus i galerie) přístupný zdarma pro všechny rodiny s dětmi do 15 let jako dárek k novému školnímu roku.
Zámek se už připravuje i na Dny evropského dědictví, které budou tentokráte v Karviné třídenní (11.-13.9.). Kromě klasické nabídky (zámek, oba kostely v centru, radnice) nabídnou DED výjimečně a jen pro tuto příležitost páteční (11.9.) večerní prohlídky zámku až do 21. hodin a v sobotu (12.9. od 10 do 17) prohlídky starých lázeňských domů v Darkově a návštěvu hornické památky – těžebního areálu Dolu Barbora v Karviné-Dolech. Kompletní program je už ve zpravodaji a v tomto týdnu bude i na webu města.

Stručně z historie zámku: Nejprve byl na jeho místě ve Fryštátě postaven dřevěný gotický hrad, ten vyhořel a na jeho místě vyrostl renesanční zámek – sídlili tu především příslušníci polského knížecího roku Piastovců. Těšínští vévodové dali městu mnohé výsady. Zámek ale znovu v roce 1511 vyhořel. Nové sídlo již nebylo tak honosné. Jeden z majitelů – vévoda Bedřich Kazimír – neměl Fryštát příliš v oblibě a vystavěl si nový zámek v Ráji. Po jeho smrti šlo ale celé panství do dražby, protože kníže vedl až příliš nákladný život a zadlužil se. V dalších stoletích zámek i panství často střídaly majitele až prakticky do konce 18. století, kdy jej koupili Larisch-Moennichové, vlastnili jej až do roku 1945. Přestavěli jej do současné empírové podoby, zřídili dodnes unikátní park. Dařilo se jim v podnikání. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován státem, sloužil mj. OKD a Městskému národnímu výboru, bohužel doznal i necitlivých úprav. Od roku 1990 je v majetku města, které s pomocí státu zámek zrekonstruovalo a otevřelo veřejnosti – sbírky byly svezeny z celé republiky, ale část jich byla už zničena nebo rozkradena. Fryštátský zámek je poslední ze čtyř sídel rodu L-M, které se v Karviné zachovalo.

dsc01330.jpg

autor: Šárka Swiderová