Zámek Fryštát nabízí procházku životem šlechty i zadarmo

16. 6. 2015

Karvinský zámek Fryštát zve na prohlídky křídla Lottyhaus také zadarmo: začínáme už v úterý 16. června a volný vstup každé úterý bude možný až do konce srpna. Jak jsme již informovali, zámek nyní prochází první renovací od velké rekonstrukce na přelomu tisíciletí, město opravuje fasádu a střechu. Přes původní požadavky projektanta není zámek uzavřen zcela, ale podařilo se nám ponechat přístupné dva okruhy v Lottyhausu.

Lottyhaus je poslední rekonstruované křídlo zámku (přístupné od roku 2003), kde město nabízí procházku životním stylem šlechty, významně je tam zastoupena i ukázka měšťanského bydlení 19. století. 15 místností je vybaveno dobovým nábytkem, jsou tu unikátní na míru zhotovené kopie dobových textilních tapet. Ložnice hraběnky i hraběte, pracovny, kuřácký nebo hrací salónek, vše je doplněno dobovými oděvy nebo výbavou. V Lottyhausu je také expozice ze sbírek Národní galerie – vystavujeme české umění 19. století: malby nebo sochy Mikoláše Alše, Václava Brožíka, Antonína Slavíčka, bratří Mánesů, Julia Mařáka a dalších. Návštěvní doba je zachována: 10 -17 hodin, v úterý tedy obojí zadarmo.

Od středy do neděle zámecký okruh Lottyhaus za stálé vstupné 60 Kč, senioři 40, děti 30. Vstupné do expozice Národní galerie - 40 korun, senioři 25, děti 20 korun. Výhodné balíčky pro rodiny s dětmi. Pondělky zavřeno.

Fryštátský zámek je jediné ze čtyř sídel Larisch Moennichů, které se na území města zachovalo, hlavní budova byla znovu veřejnosti otevřena v roce 1997 (ta je nyní uzavřena), Lottyhaus a Masarykovo náměstí se dočkaly otevření po rekonstrukci v roce 2003. Městu se pro aktuální opravu zámku podařilo využít doslova posledního balíku evropských peněz vyčleněných ještě pro předchozí plánovací období.
Po „faceliftu“ zámeckého komplexu otevře zámek i velký první okruh opět v září.

Opět město zajistilo letní kočárové jízdy – po celé prázdniny (v červenci a srpnu) bude možné se projet centrem Karviné v pátky a soboty od 15 do 18 hodin. Objednat jízdu lze i dopředu v městském infocentru, tamtéž lze také zadat prohlídku historického centra města s výkladem.

dsc01330.jpg

autor: Šárka Swiderová