Zámek Fryštát po téměř 20 letech od rekonstrukce dostane novou fasádu a střechu

2. 6. 2015

Zámek Fryštát vstupuje dnešním dnem do období prvních dílčích oprav po velké rekonstrukci, jejíž první fáze skončila v roce 1997. Na ni pak navázaly opravy křídla Lottyhaus a Masarykova náměstí - ukončeny byly v roce 2003. Od té doby zámek žádných úprav nedoznal. Nyní se chystá sanace trhlin, obnova fasády a oprava střechy. Práce začaly dnes montáží lešení na jižní stěně, opravy skončí v srpnu.

Městu se pro opravu zámku podařilo využít doslova posledního balíku evropských peněz vyčleněných ještě pro předchozí plánovací období. Celkově přijde renovace fasády a oprava střechy na cca 8 miliónů korun. Opravy sice znamenají zásah do komplexu budov, ale zámek zůstane otevřený. Město se dohodlo se stavební firmou, že vnitřní zásahy se omezí na hlavní budovu zámku a po celou dobu oprav zůstane zachován jeden zámecký prohlídkový okruh (2. okruh) – Lottyhaus - se sbírkami přibližujícími život šlechty. Také bude otevřená galerie (okruh číslo tři) s českým uměním 19. století. Návštěvníci tak nebudou ochuzeni o oblíbený cíl letních návštěv, ačkoli zvenčí bude celý zámek postupně pod lešením.

Po „faceliftu“ zámeckého komplexu otevře zámek i velký první okruh opět v září. Poté chce město ještě dílem z vlastních prostředků, dílem z peněz Nadace OKD, pořídit nábytek, promítací techniku a audioprůvodce do výstavních prostor. Prohlídky budou bohatší o tajemnou průvodcovskou postavu a nabídneme další novinky - zapojíme se tak do celostátní aktivity Otevřte 13. komnatu (https://www.otevrte13komnatu.cz).

zamek_rek1.jpg

autor: Šárka Swiderová