Zámek Fryštát v Karviné zahájí sezónu

20. 3. 2015

ZÁMEK FRYŠTÁT ZAHÁJÍ SEZÓNU PO VELIKONOCÍCH,ALE UŽ V BŘEZNU LÁKÁ NA DALŠÍ SKVOST Z ČESKÉ HISTORIE – DALIMILOVU KRONIKU V OBRAZECH

Hlavní návštěvnická sezóna začne na zámku Fryštát v Karviné v sobotu 11. dubna, samozřejmostí bude v tento den bohatý doprovodný program: trubači, průvodkyně v dobových kostýmech, kočárové jízdy historickým centrem pro návštěvníky, ale třeba taky premiérově ukázky historických tanců při prohlídce zámku. Kromě klasických okruhů nabídne zámek 11. dubna také prodlouženou prohlídku panskou oratoří do přilehlého kostela Povýšení svatého Kříže, kde jsou vzácné středověké fresky. V sobotu 11.4. je otevřeno od 10 do 17 hodin.

Již dva týdny před startem hlavní sezóny začne na zámku Fryštát další z ojedinělých výstav – od středy od 25. března do neděle 17. května bude ve výstavní síni k vidění dvacet epizod z raných českých dějin, jak je obsahuje tzv. pařížský zlomek Dalimilovy kroniky. Příběhy zobrazené ve

dsc01330.jpg

středověké kronice jsou vytkány na tapiseriích, jejichž autorkou je olomoucká textilní výtvarnice Věra Mičková. Například setkání Oldřicha a Boženy nebo slavné bitvy českých dějin.

Zlomek latinského překladu části Dalimilovy kroniky ze 14. století koupil český stát teprve v roce 2005 v aukci v Paříži, do té doby jsme neměli u nás jasný důkaz o tom, že Dalimilova kronika byla přeložena i do latiny. Latinsky psaná část základního díla našeho národního písemnictví představuje asi desetinu obsahu, vznikla patrně ve 14. století díky cestám Karla IV. do Itálie, ale v Paříži jsou o ní první zmínky také až v 19. století. Zdobí ji však skvostné iluminace, a to zaujalo výtvarnici Věru Mičkovou - vytvořila gobelínové repliky vzácného díla.

Karvinská výstava gobelínů je tak po podzimní výstavě kopie Ďáblovy bible dalším lákadlem, které zábavnější formou přiblíží české dějiny a zároveň je pozvánkou k širší návštěvě zámku Fryštát. Výstava gobelínů ve výstavní síni v přízemí zámku bude přístupná zdarma vždy ve středu, jinak vstupné 20 korun a zdarma pro děti do 15 let. (Do Velikonoc jsou možné i zámecké prohlídky o víkendech, od 11.4. vždy zase od úterka do neděle.)

Dalimilova kronika je nejstarší česky psanou a veršovanou kronikou, její poslední zápisky jsou z počátku 14. století a latinský překlad vznikl nejspíše díky Karlu IV., ale pařížský zlomek je vlastně prvním jasným hmatatelným důkazem takového překladu.

Originál pařížského zlomku Dalimilovy kroniky dnes už patří k nejvýznamnějším památkám ve sbírkách Národní knihovny České republiky. Národní knihovna schraňuje ve svých sbírkách tři úplné rukopisy a dva zlomky Dalimilovy kroniky psané česky. Český stát pařížský zlomek získal dražbou v aukci v roce 2005 a tehdy to vzbudilo velkou senzaci.

Autorka 20 replik iluminací Věra Mičková se již dlouhá léta kromě pedagogické činnosti zabývá tkaním gobelínů. Zatím největší z jejích asi 150 prací je replika Tapiserie z Bayeux - monumentálního díla z 11. století, výstavu repliky chystá zámek Fryštát koncem letošního roku. Vyobrazuje kus evropských dějin – vítěznou bitvu Viléma z Normandie (později zvaného Vilém Dobyvatel) u Hastings (říjen 1066) s vojskem anglosaského vůdce Haroldem Godwinsonem. Bitva byla rozhodujícím momentem pro ovládnutí Anglie a tapiserie je tedy nejen pro Brity věcí velmi vzácnou.

Zámek Fryštát čeká zřejmě v hlavní sezóně oprava fasády, na kterou se městu podařilo získat výjimečnou dotaci z EU, ovšem s tím, že realizace proběhne letos, takže návštěvníky zámek nebude moci část léta přivítat. Přesnější „zavírací“ termíny budeme znát poté, co město vysoutěží realizační firmu.

2015-03-20_075233.jpg

autor: Šárka Swiderová, tisková mluvčí statutárního města Karviné