Zaměstnanci chtějí vyšší mzdy a více volna

3. 3. 2016

Odbory a zaměstnanci tlačí na firmy, aby jim vedle vyšších mezdposkytly hlavně více volna. Potvrzují to personální agentury i samy podniky. Tři čtvrtiny zaměstnanců v šetření personální agentury Hays Czech Republic uvedly, že si vedle vyšší mzdynejvíc přejí delší volno. Standardem se stává pět týdnů dovolené. Šedesát procent společností proto rozšíří nebo upraví nabídku benefitů.

„Velký zájem je o občasnou práci z domova. Trendem je také podpora zaměstnanců v aktivním odpočinku či příspěvky na sport. Společnosti, které během krize osekaly benefity, se k nim zase vrací. Stravenky jsou standardem,“ říká Tomáš Surka z personální agentury McRoy.
Největší poptávka po nových lidech je v technických oborech, kde se podle personální agentury Grafton Recruitment nachází tři čtvrtiny volných míst.

„Techniků je na trhu nedostatek. I proto jsme letos zavedli benefitní program Sodexo. Teď má každý pracovník body v hodnotě osm tisíc korun za rok a může si sám zvolit, za co a kde prostředky utratí,“ vysvětluje mluvčí Hana Schwambergerová z firmy Bosch České Budějovice. Její firma vedle školky pro děti zaměstnanců ještě některým lidem nabízí pět dnů v měsíci práci z domova, všem pak garantuje pět týdnů dovolené.

Plzeňská Škoda Transportation zvedne mzdyo čtyři procenta.
Nejštědřejší na poli benefitů jsou tradičně banky a IT firmy. Česká spořitelna sází vedle benefitního programu hlavně na pracovní flexibilitu v podobě práce z domova nebo klouzavé pracovní doby.
Pracovníci antivirového Avastu mají zase k dispozici vlastní fitness centrum, kino nebo nahrávací studio. „Naši zaměstnanci se musí v práci cítit dobře, aby se mohli v klidu věnovat svým úkolům,“ míní personální ředitelka firmy Kamila Štěpánková.

Menší firmy, jejichž rozpočty na benefity nejsou tak velké, se spoléhají hlavně na firemní kulturu.
„Našim zaměstnancům nabízíme slušné a férové jednání. Navíc garantujeme práci i přes zimu a platíme včas, což nebývá u stavebních firem vždy zvykem,“ uvádí personální manažer třebíčské firmy S. O. K. stavební Jaroslav Tylčer. V jeho společnosti letos svým 220 zaměstnancům navýšili cenu stravenek o 20 korun, inženýry lákají na moderní technické zázemí.

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz