Zástupci firem a institucí řešili v Ostravě rozvoj obchodní spolupráce

20. 6. 2014

V Ostravě se konalo jubilejní XX. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky za účasti ministrů, velvyslanců, obchodních radů a představitelů regionů. Hlavním cílem tradičního setkání, kterého se zúčastnilo cca 400 osob, je podpora exportu českých firem do Polska a Slovenska a rozvoj vzájemné spolupráce firem, regionů i států.

V dopoledních hodinách se uskutečnila v prostorách ostravského magistrátu kooperační burza firem, kterou využilo zhruba 60 podnikatelů a firem z ČR, Polska i Slovenska. Zároveň probíhaly 4 tematické diskusní panely zaměřené na dopravní infrastrukturu, energetiku a životní prostředí, spolupráci hospodářských komor a vědu, výzkum, školství, inovace a investice. Závěry panelových debat byly následně prezentovány na konferenci, jejímž záměrem bylo vyhodnotit česko-polsko-slovenskou hospodářskou spolupráci a její potenciál do budoucna.

„Naše vztahy se dynamicky vyvíjejí a nabývají stále významnějšího strategického charakteru. Naše státy jsou významnými spojenci v rámci Evropské unie i NATO. Polsko a Slovensko jsou po Německu dva nejvýznamnější obchodní partneři České republiky. Je potřeba navíc ocenit fakt, že Polsko je jedinou zemí Evropské unie, které se povedlo vyhnout se recesi,“ řekl v úvodu konference Jiří Cienciala, předseda představenstva Česko-polské obchodní komory, která byla hlavním pořadatelem setkání.

„Kromě oblasti energetiky, která se jako nit vine vzájemnou hospodářskou spoluprací našich zemí, jsme diskutovali možnosti další součinnosti, mimo jiné v oblasti průmyslové politiky. Myslím si, že právě v tomto česko–polsko–slovenském regionu je otázka nové průmyslové politiky mimořádně aktuální,“ uvedl Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu ČR.

Tomáš Malatinský, ministr hospodářství Slovenské republiky, doplnil: „Naše země mají mezi sebou nadstandartní vztahy a jejich rozvíjení patří mezi naše priority. Přesto stále vidím možnosti rozvoje a spolupráce zejména v oblasti energetiky, letectví a automobilového průmyslu nebo také v oblasti koordinovaného rozvoje infrastruktury, která plní významnou úlohu v přeshraniční spolupráci našich zemí.

Z dopoledního programu byl největší zájem o panelovou diskusi na téma Energetika a životní prostředí. Účastníci se shodli například na tom, že klíčovým problémem tří územních celků je kvalita ovzduší a jelikož se jedná o společný problém, musí být řešen společně. Měl by být také stanoven systém a zodpovědnost za řešení této priority. Pavel Bartoš, prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, dodává: „Zlepšování kvality ovzduší může být také velkou příležitostí pro posílení stavebnictví a tím i vznik nových pracovních míst.“

zdroj:http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/