Zítra začíná Sněm ČMKOS

26. 11. 2014

Zítra 27.11. 2014, začíná v Praze 1. zasedání Sněmu ČMKOS. Českomoravská konfederace odborových svazů je největší odborovou centrálou v České republice a sdružuje celkem 29 odborových svazů, včetně OS PHGN, jehož je členem i SHO Havířov.

Zásadním posláním ČMKOS je ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců. ČMKOS se mimo jiné účastní jednání s vládou a zaměstnavateli prostřednictvím Rady hospodářské a sociální dohody ČR (Tripartita). ČMKOS je členem řady mezinárodních organizací, jako například Evropské odborové konfederace (ETUC), Mezinárodní odborové konfederace (ITUC) a Odborového poradního výboru při OECD (TUAC).

Účast na pracovní části jednání potvrdil pan Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR. Svou účast dále potvrdili i někteří členové bývalého vedení ČMKOS od roku 1990, aktivní členové listopadových událostí a zástupci stávkových výborů. Sněmu se zúčastní také významní politici jako například Milan Štěch, předseda Senátu PS ČR, Andrej Babiš, 1. místopředseda vlády, Jan Hamáček, předseda PSP ČR, Josef Kollár, prezident Konfederace odborových svazů Slovenské republiky, Peter Weiss, velvyslanec SR a mnoho dalších hostů.

Po pracovní části 1. Sněmu ČMKOS se uskuteční slavnostní zasedání k 25. výročí generální stávky.

logocmkosnove.jpg

(ivz)