BOZP: Při ohrožení nemocí z povolání není nárok na rentu

6. 4. 2016

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

V roce 2013 mi bylo uznáno ohrožení nemocí z povolání. Dostala jsem výpověď podle § 52 písm. d) zákoníku práce, odstupné za rok, pobírala jsem rentu. V roce 2015 zaměstnavatel rentu zrušil. Mám nárok na rentu, když ohrožení nemocí z povolání stále trvá?

To je nějaký omyl. Při ohrožení nemocí z povolání se žádná renta (náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti) nepobírá, ta se pobírá pouze při uznání nemocí z povolání. Při ohrožení nemocí z povolání se zaměstnanec převede na jinou práci a poskytuje se mu tzv. doplatek do průměrného výdělku před převedením podle § 139 zákoníku práce, ale jen po dobu trvání pracovního poměru u zaměstnavatele.

Z Vašeho dotazu vyplývá, že zaměstnavatel pro Vás neměl vhodnou práci a že s Vámi ukončil pracovní poměr a vyplatil Vám dvanáctinásobek průměrného výdělku jako odstupné. A tím také Vaše veškeré nároky vůči zaměstnavateli skončily. Pokud by Vám byla přiznána nemoc z povolání, pak byste vůči poslednímu zaměstnavateli, u kterého jste pracovala za podmínek, z nichž nemoc z povolání vzniká, uplatnila svá práva na náhradu za ztrátu na výdělku, na bolestné, ztížení společenského uplatnění atd. Na to však do doby, než Vám bude přiznána nemoc z povolání, nárok nemáte.

ZDROJ: BOZPINFO

AUTOR: DANDOVÁ EVA