Hornická solidarita není prázdný pojem. Havíři vybrali peníze pro spolek Svatá Barbora

13. 3. 2015

Symbolický šek a obálku s patnácti tisícovkami dostala první březnový pátek do rukou předsedkyně Spolku svatá Barbora, který společnost OKD založila pro podporu rodin, v nichž manžel nebo otec zemřel při práci v hornictví, Monika Němcová v kanceláři centrálního odtěžení Důlního závodu 2 (dříve Důl ČSM). Chlapi od „pásů“ se složili na děti kamarádů, kteří zemřeli při práci v hornictví, už podruhé. Jen z hornického kamarádství a solidarity.

„Semkli jsme se a dali každý podle svých možností,“ nechal se slyšet Miroslav Hrubý, který má jako vedoucí centrálek v lokalitě Jih pod sebou pětapadesát dělníků. „A zapomínat nesmíme ani na účast třinácti techniků při sbírce,“ vedoucí úseku Petr Wolf.

Dalších více než 21 tisíc pro Spolek svatá Barbora mezi sebou vybrali zaměstnanci Závodu úpraven OKD ve společenském domě Lázní Darkov v rámci tradičního hornického večera. „Jak tradice velí, věnovali jsme výtěžek druhého úpravárenského šachťáku Spolku svatá Barbora starajícího se o hornické sirotky,“ upřesnil vedoucí úpravny Darkov Jiří Waclawik. Následující týden poté částku předal jeho předsedkyni Monice Němcové. Ta ujistila dárce z obou závodů, že finance spolek využívá skutečně tam, kde je to nejpřínosnější a nejúčelnější.

„Většina těchto prostředků půjde na vzdělávání,“ vysvětlila s tím, že od letošního roku spolek nově rozšířil pomoc i rodinám, jejichž živitelé zemřeli při práci z jiných příčin, než je úraz (například infarkt).

csm.jpg

Předsedkyně Barborky Monika Němcová se přesvědčila, že hornická solidarita není prázdné slovo. Tentokrát na úseku Petra Wolfa z Důlního závodu 2.

zdroj: OKD a.s.