Jak dál při naplnění prašné expozice

21. 10. 2015

Co čeká zaměstnance, který naplnil nebo naplní prašnou expozici? Takzvaní „expozičkáři“ by se dali rozdělit do několika skupin:

První skupina – expozici naplnila již dříve, měla roční doplatek do průměrného výdělku a nyní již v zaměstnání mimo OKD pobírá ZPH (zvláštní příspěvek horníků) 1 900 Kč měsíčně.

Druhá skupina – po naplnění NPE byla převedena důl – důl na méně rizikovou práci od 1. 1. 2007 a dostává doplatek do průměrného výdělku a ZPH nepobírá. Ta, která byla převedena na méně rizikovou práci v dole před 1. 1. 2007 a v současnosti pobírá 1 500 Kč ZPH. Při odchodu z hornictví se ZPH (na základě žádosti) změní na 1 900 Kč.

Třetí skupina – v minulosti naplnila NPE v tehdy nerizikové kategorii 2. Tato skupina byla při naplnění NPE vhodně zařazena a ZPH nedostává. Podle současného výkladu, ale po odchodu z OKD a při dosažení 50 let věku, znovu na základě žádosti, 1 900 Kč ZPH dostane.

Poslední skupina – ti, kteří naplní NPE dnes. Těm už zaměstnavatel převedení důl – důl nenabízí. Ti po naplnění NPE odchází se 12 násobkem průměrného výdělku jako odstupným a s 1 900 Kč ZPH.

Ve všech vyjmenovaných případech se ZPH vyplácí na základě žádosti u zaměstnavatele.

Při odchodu z OKD po naplnění prašné expozice jsou opět dvě možnosti:

Zaměstnanec má dopředu zajištěnou práci – peníze z odstupného mu po odečtení daně zůstávají. Zdravotní a sociální pojištění se z této částky neplatí. Nárok na výplatu ZPH ve výši 1 900Kč má, musí si podat žádost u bývalého zaměstnavatele.

Zaměstnanec odchází na úřad práce. Ten za něho hradí zdravotní a sociální pojištění. Podporu v nezaměstnanosti začne vyplácet až po uplynutí 12 měsíců. Doba pobírání podpory je potom už závislá na věku dotyčného.

Nárok na výplatu ZPH ve výši 1 900 Kč má, musí si podat žádost u bývalého zaměstnavatele.

paskov-okd.jpg

Důl Paskov(ilustrační foto)