Jednala rada SHO

14. 7. 2014

Rada SHO se v pátek sešla na svém pravidelném jednání tentokrát v rozšířené podobě o revizní komisi případně místopředsedy.

Část jednání se zúčastnil předseda OS PHGN Bc. Jan Sábel, který na úvod přítomným poskytl informace z tripartity, kde se jedná o přípravě surovinové a energetické koncepce, o změnách v novém Občanském zákoníku (tady se má změnit registrace odborových organizaci – nově budou patřit pod rejstřík MPSV, další změna se týká zastoupení v dozorčích radách – zde se zatím nedaří shoda se zaměstnavateli).

Předseda OS rovněž informoval o stavu majetku svazu, ale pro nás nejdůležitější informace byly ty, co se týkaly jednání k dřívějším odchodům do důchodu pro horníky, po té co Nejvyšší správní soud zhatil novelizaci NV 363/2009. Po jednáních na MPSV se podařilo dospět ke společnému návrhu a nyní začne legislativní kolečko. Pokud se vše zdaří, nebudou hornické důchody koncem příštího roku již řešeny Nařízením vlády, ale přímo zákonem.

Předseda SHO Ing. Jaromír Pytlík podal informace ze současného dění v OKD (výsledky, zadluženost, návrh OKD pro KHS z hlediska odchodů na NPE z II. kategorie) a k restrukturalizaci NWR (k informaci o možném prodeji OKD, SHO vydá samostatné stanovisko). Předseda odborové organizace působící ve společnosti Catterpillar Jiří Kožušník, upozornil na potřebu nadále pracovat s myšlenkou, která zazněla na sjezdu ČMKOS, že odbory vyjednávají kolektivní smlouvu pro všechny zaměstnance a proto by i placení příspěvků mělo být samozřejmostí pro všechny.

Rada se rovněž usnesla na vytvoření pracovní skupiny ze ZIBP a SIBP pro vypracování podnětů k bezpečnosti, ta se má sejít v nejbližších dnech a má připravit materiál skládající se z připomínek k BP ze všech závodů OKD. Další rada se uskuteční 8.8.2014.

dsc_0791.jpg

ilustrační foto