Komentář předsedy vlády k dřívějším odchodům horníků do důchodu

4. 5. 2016

Jsem velmi rád, že se nám dnes podařilo v Poslanecké sněmovně prosadit vládní novelu, která umožní horníkům z hlubinných dolů předčasně odejít do důchodu. Mimořádně důležité je, že se povedlo schválit pozměňující návrh předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka. Díky tomu budou moci horníci odejít do předčasného důchodu o 7 let dříve!

Vzhledem k silnému zastoupení věkové kategorie nad 50 let se Sklenákovým pozměňovacím návrhem zvýší počet horníků, kteří mohou odejít do důchodu v roce 2017 o dalších cca 500. Celkem tedy bude moci po schválení zákona odejít do důchodu v roce 2017 přibližně o 670 horníků více, než podle současného znění zákona.

Celkem by díky dnes přijaté novele mohlo do předčasného důchodu odejít maximálně 3700 horníků. Týká se to těch, kteří v hlubinných dolech odpracovali alespoň 15 let.

Věřím, že vládní novelu v krátkém čase schválí Senát a podepíše také prezident republiky. Jde totiž o velmi významnou pomoc nejen pro horníky v předdůchodovém věku, ale také pro Moravskoslezský kraj, který čelí v důsledku problému OKD složité sociální situaci. Opatření by mělo odlehčit tamnímu trhu práce. Stejně tak norma pomůže i Dolní Rožínce, kde má příští rok končit těžba uranu.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR