Odbory zřejmě budou mít zastoupení v dozorčích radách firem

15. 4. 2016

Sněmovna přes odpor hnutí ANO podpořila v prvním kole návrh poslanců ČSSD, kteří chtějí v zákoně obnovit právo zaměstnanců na zastoupení v dozorčích radách obchodních společností. Sociálním demokratům pomohly i hlasy TOP 09 a ODS. Předlohu tak projednají před dalším schvalováním sněmovní výbory.

ANO navrhovalo novelu zamítnout nebo alespoň vrátit k přepracování kvůli tomu, že stát by neměl majitelům soukromých firem nařizovat, koho mají mít v jejich řídicích strukturách. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek doporučoval tvůrcům předlohy nejprve provést analýzu, zda předloňské zrušení uvedeného práva ovlivnilo negativně postavení zaměstnanců ve firmách. Podle něj by zastoupení zaměstnanců v radách firem mělo zůstat dobrovolné.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek podporu novele zdůvodnil možností kontrolovat firmy šéfa ANO, ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše. Podobně předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura za novelou vidí snahu vládních partnerů ANO zachovat zástupce v dozorčích radách firem se státní účastí.

Odlišné argumenty nabídl za předkladatele předseda sociálního výboru a bývalý šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. Podle něj odboráři v dozorčích radách nikomu nevadili a mohli přispět k prosperitě podniku. "Jde o jakousi férovost v tom podniku. Jsem přesvědčen, že tam ti lidi prostě patří. Vkládají možná do toho podniku lidský rozum," uvedl Zavadil. Připustil ale také, že s členstvím v dozorčí radě firmy je spojena finanční odměna.

Předloha počítá s tím, že zaměstnanci by měli mít právo obsadit třetinu míst v dozorčí radě. Zbylé dvě třetiny by volila valná hromada společnosti. Ve společnostech bez dozorčí rady by zaměstnanci měli být nově zastoupeni ve správních radách.

Povinné zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách obchodních společností bylo zrušeno k předloňskému l. lednu. Zachováno je jen pro dozorčí rady státních podniků. Dozorčí rada je oprávněna svolat valnou hromadu a schvalovat převádění majetku překračujícího jednu třetinu jmění společnosti.

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz