Prohlášení Sdružení hornických odborů k postupu představenstva a vedení OKD a.s. a dlouhodobé činnosti dozorčí rady OKD a. s.

27. 10. 2016

OKD, a.s.
generálnímu řediteli a předsedovi představenstva
Dale R. Ekmarka

Stonavská 2179
Karviná, PSČ 735 06

na vědomí

Věřitelskému výboru
Insolvenčnímu správci OKD, a.s.
Ing. Lee Loudovi

Vodičkova 41
Praha 1, PSČ 110 00

Sdružení hornických odborů
 ul. ČSA, č. p. 2
Karviná Doly, PSČ 735 06
Představenstvo OKD

vyjadřujeme zásadní nesouhlas s rozhodnutím představenstva o zrušení Sociálního programu pro Důl Paskov. Kolektivní smlouva a potažmo sociální program má vždy chránit zaměstnance v dobách zlých. Tyto dokumenty také zohledňují dlouhodobé zaměstnání a věrnost k firmě OKD,

jsme silně znepokojeni úvahami zpochybňujícími platnost Kolektivní smlouvy OKD,a.s. pro roky 2014-2018, a to zejména v  části VII, bodu 2.4., včetně navazujících ustanovení k plnění tohoto bodu (3.5. a 3.5. – odstupné),

nesouhlasíme s unáhleným rozhodnutím představenstva o uzavření Dolu Paskov k 31.1.2017, vzhledem k nezajištění prostředků na odstupné a technickou likvidaci Dolu Paskov a taktéž chybějícímu rozhodnutí státních orgánů o odpisu zásob, s čímž souvisí nutnost a hrozba dlouhodobého financování neproduktivního konzervačního režimu,

podotýkáme, že u všech řadových zaměstnanců došlo k výraznému poklesu průměrných výdělků od roku 2014 a to o 2500,-Kč měsíčně, proto jsme přesvědčení, že samotní zaměstnanci se již dlouhodobě a významně podílejí na řešení složité ekonomické situaci v posledních létech a to svým samotným přispěním ve prospěch firmy,

poukazujeme také na naprosto nedostatečné a neúčinné jednání zástupců OKD ve vztahu ke státním orgánům! Jsme přesvědčeni o tom, že jen mluvit „o strategickém partnerovi“ a nečinně vyčkávat firmě rozhodně nepomůže. A jediným možným a reálným strategickým partnerem je „stát“.

Z těchto výše uvedených důvodů, které jsme bohužel bezvýsledně několikrát navrhovali, jsme oprávněni, abychom po představenstvu a vedení OKD, a.s. požadovali následující způsoby dalšího řešení:

odstoupení současného představenstva OKD, a.s, které svými rozhodnutími škodí celé firmě a potažmo zaměstnancům firmy,

odstoupení celé Dozorčí rady OKD,a.s., která v minulosti neučinila potřebné a zásadní kroky či návrhy k stabilitě firmy,

k podání žaloby na náhradu škody na všechny zodpovědné osoby, které zapříčinily současnou ekonomickou situaci OKD, v důsledku čehož nebyly vytvořeny prostředky na „Sociální program“ a technickou likvidaci dolů. Při vyjednávání kolektivní smlouvy nám bylo zdůrazňováno, že OKD si musí na tyto nároky vytvářet rezervy,

omezení horní hranice hrubé mzdy do 70.000,- Kč měsíčně u zaměstnanců, včetně senior manažerů a manažerů,

zrušení odměn pro představenstvo a dozorčí radu OKD,

zrušení všech nadbytečných a nepotřebných funkcí v celém OKD (např. v nedávné době nově vytvořená funkce „generálního ředitele“),

zpřístupnění výše odstupného, které bylo vyplaceno odcházejícím manažerům a senior manažerům od roku 2014, zpřístupnění možných odstupných u současných manažerů a senior manažerů a zpřístupnění výši výdělků všech zaměstnanců a to jednotlivě za 1 - 9 měsíc 2016,

zajištění prostředků na sociální program pro zaměstnance OKD a hledání dalších řešení k zajištění bezpečného provozu a sociálního smíru v OKD!

V Karviné dne 27. 10. 2016

S pozdravem Zdař Bůh

………………………………………
Ing. Pytlík Jaromír, předseda
Sdružení hornických odborů

Předsedové: Pintér Štefan, Ing. Procházka Luděk, Palička Rostislav, předseda Waloszek Jiří, Ing. Karkoška Petr,  Bc. Němcová Monika.

Originál zde