Richard Falbr odpovídal odborářům

3. 6. 2015

Předseda Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Richard Falbr, odpověděl hornickým odborům na několik otázek.

Myslíte, že dojde k prolomení limitů na severu Čech ?

Obávám se, ze nedojde, pokud nepředvede názorový obrat Babiš, jak už to udělal mnohokrát!

Mají politici podle Vás dostatečný přehled o situaci v kraji?

Přehled o situaci přesný nemají přesto, ze se o to HSR-ÚK a další partneři tolik snaží! Vládu je třeba na týden ubytovat třeba v Janově!

Jaké by byly následky neprolomní takzvaných limitů?

Následky neprolomeni limitu budou katastrofální! Vláda totiž není schopna vymyslet plán B. A nehledá poučeni v zemích, které se s podobným problémem potkaly! Až 12 tis dalších lidí bez práce, je dopad, který ten region nedokáže sám zvládnout.

Jak se díváte na situaci v hornictví v Česku?

Cena uhlí klesá. Jeho cena padá zejména s alternativou kterou nabízí plyn a nafta. Největší hrozbou je břidlicový plyn v USA. Američané se potřebuji zbavit uhlí, protože ocelářství ovládla Čina a poptávka po koksovatelném uhlí v Americe klesá! Přesto patří mezi jen těžko nahraditelné suroviny. České republice bohužel za současných podmínek a postoje státu hrozí, že budeme dovážet méně kvalitní uhlí z Německa, kde se naopak těžba mohutně obnovila.

Jak vidíte situaci OKD ?

V OKD hrozí propuštění tisíců lidí, což má pochopitelně nedozírné důsledky pro celý region. U nás v ÚK je situace obdobná, v našem případě však je jiná příčina, uhlí je tam dostatek a těžba je výnosná, jejímu pokračování však brání limity těžby stanovené státem! V každém případě v obou našich krajích v různých časových horizontech k útlumu tradičního průmyslu doje a důsledky bude muset spolu s kraji řešit vláda.

Dnes je v módě prosazování "ekologických" variant v energetice. Jaký je na toto Váš názor?
Variantám nevěřím! Ano jako alternativní doplněk jsou možné, nemohou však v současné době plně nahradit tradiční zdroje .

Nedávno jste se údajně vyjádřil, že ČSSD už nestojí za horníky. Myslíte si, že je to pravda?

Takového výroku si nejsem vědom. Ale to, nakolik za nimi stojí, a to nejen ČSSD, ale celá vláda, prokáží příští týdny a měsíce.

dsc_0877.jpg

Richard Falbr (vpravo) při návštěvě Dolu Lazy s Jaromírem Pytlíkem