SHO: Připomínky ke „Konceptu návrhu systémového ukončení těžby černého uhlí v Ostravsko-karvinském revíru

25. 1. 2016

Sdružení hornických odborů

V Ě C: Připomínky ke „Konceptu návrhu systémového ukončení těžby černého uhlí v Ostravsko-karvinském revíru

Z dostupných informací vyplývá, že těžař dlouhodobě nehospodárně nakládá s majetkem státu – nevytěženým uhlím. Dále nejsou zajištěny prostředky na případnou technickou likvidaci dolů a rovněž nejsou prostředky na sociální programy pro zaměstnance. Prostředky na technickou likvidaci a sociální programy převyšují 10 mld. Kč

Rovněž je nutno podotknout, že viníkem je stát, který svou divokou a zpackanou privatizací umožnil vlastníkům vydrancovat OKD v plné šíři ( byty, energetika, koksovna, doprava …). Jsme přesvědčeni, že vlastníci jsou nepoctiví a nemorální lidé, kteří toho využili!

Je tedy nejlepší logickou variantou zabavení veškerého původního majetku OKD a viníky hnát k zodpovědnosti (jedná se tedy o variantu E). Tato varianta nejméně postihne zaměstnance, zachová se nejvíce pracovních míst, region bude nejméně postižen a pro stát je to nejlevnější varianta a s plnou kontrolu.

Co v konceptu není a z našeho pohledu je potřebné neprodleně řešit:
- výrazný vstup vlády, ČBÚ a OBÚ s použitím všech prostředků, které umožňují zákony,
- zmapovat celou situaci v OKD ve smyslu vytěžitelných zásob, zhodnocení ekonomiky jednotlivých lokalit a návrhy na možné pokračování těžby (jako nejvhodnější na tuto činnost by mohli být odborníci z „Báňských projektů),

- vytipovat špičkové odborníky z hornictví, kteří by v případě kolapsu společnosti mohli využít svých dlouholetých zkušeností a zajistit bezpečnost v dole i na povrchu,
- vláda musí vyřešit změnu „Horního zákona“ ve smyslu vrácení vyvlastňovacích paragrafů (jinak lze odepsat další lokalitu ČSA – těžbu pod Starým Městem),

- v případě krize připravit finanční prostředky na mzdy zaměstnancům a na sociální program,
- v případě propouštění zaměstnanců rovněž připravit dlouhodobou finanční podporu těmto zaměstnancům a mimořádný důchod v 50 letech,
- v MSK umožnit předčasné odchody do důchodu bez trvalého krácení,
- ochrana českého trhu s uhlím, případný odkup vytěženého uhlí státem.

V Karviné dne 25. ledna 2016

S pozdravem Zdař Bůh