Vysílání zaměstnanců na mimořádné lékařské prohlídky

26. 11. 2014

V současné době je v platnosti Vyhláška č. 79/2013 sb. Tato vyhláška ukládá zaměstnavatelům, mimo jiné, i povinnost vysílat na mimořádnou lékařskou prohlídku (MLP) i zaměstnance, kteří nastupují do zaměstnání po nemocenské delší než 8 týdnů. OKD momentálně připravuje směrnici, která stanoví, jak při vysílání zaměstnanců na MLP postupovat.

Na tuto prohlídku jsou vysíláni také zaměstnanci, kteří byli z dolu vyvezeni v důsledku nevolnosti. Vzhledem k tomu, že se taková nepříjemnost může přihodit komukoliv, zvláště pak pracuje - li v nepříznivých klimatických podmínkách, je dobré vědět alespoň to základní:

V případě, že je pracovní neschopnost delší než 8 týdnů, bude mít zaměstnanec zastaveno fárání. O ukončení své pracovní neschopnosti je povinen informovat nadřízeného neprodleně. Po nástupu do zaměstnání se dostaví za směnmistrem. Směnmistr zaměstnanci podá informaci o povinnosti absolvovat MLP s tím, že do doby potvrzení zdravotní způsobilosti bude, dohodnou- li se tak, čerpat dovolenou, nebo bude vykonávat méně náročnou práci mimo vliv zhoršených klimatických podmínek, nebo mu nebude dočasně přidělována práce na základě překážky na straně zaměstnavatele.

autor: Petr Vavroš (ZIBP Důl Paskov)

zdroj: http://www.odborypaskov.estranky.cz/