Výbor BOZP na Darkově

7. 8. 2013

Odbory organizovaný Výbor pro BOZP si na svou kontrolu dne 26.června 2013 vybral pracoviště lokality Dolu Darkov. Ke kontrole bylo vybráno 5 pracovišť – 2 poruby, 3 čelby a byla rovněž kontrolována dokumentace pracovní úrazovosti.
Kontroly se účastnili zástupci OS PHGN - svazový inspektor Ing.Vladimír Potomák, závodní inspektoři : z Dolu Paskov Jindřich Lettovský, z Dolu Karviná Lazy Jaroslav Pavlištík a „domácí“ ZIBP Vítězslav Sznapka a Antonín Kodenko. Dále se zúčastnil zástupce OBÚ Ostrava Ing.Petr Twardzik, zástupce KHS Tomáš Skulina, zástupci zaměstnavatele z OKD Bc. Miroslav Mančař a Ing. Pavel Beránek, zástupci zaměstnavatele z Dolu Darkov v čele s ředitelem dolu, závodním dolu, Ing. Václavem Kabourkem a zástupci dodavatelských organizací. Celkem se na kontrole Výboru pro BOZP podílelo 23 kontrolujících a zodpovědných zaměstnanců.
Výbor pro BOZP byl při ranním rozdělení tras seznámen se současnou situací v BOZP, se stavem úrazovosti na Dole Karviná i s obtížnou výrobní situací. Stav úrazovosti za prvních pět měsíců roku 2013 byl hodnocen příznivě, stejně tak i situace úrazovosti v celém OKD s výjimkou 2 smrtelných úrazů na Dole ČSM. Bylo konstatováno, že průběžný stav je sice příznivý, ale znamená to jen o to více se věnovat otázkám bezpečnosti práce a dodržování bezpečnostních předpisů.
Hlavní zaměření kontroly bylo na všeobecnou bezpečnost práce a stav cest pro chůzi, především stav přechodových můstků.

Na kontrolovaných trasách bylo zjištěno celkem 9 závad méně závažného charakteru. Stav jednotlivých tras a oblastí byl konzultován v závěru kontrolního dne na společném vyhodnocení, byla přednesena 2 doporučení ze strany kontrolujících a bylo konstatováno, že nebyly shledány zásadní závady. Současně byl diskutován i stav úrazové dokumentace v oblasti evidovaných úrazů. Podle stavu kontrolovaných tras tak mohl Výbor pro BOZP konstatovat slušnou připravenost pracovišť k této kontrole.

Ing.Vladimír Potomák